Mitt i Botkyrka

Här föds ett hopp – men tryggheten är inte löst

- Petter Beckman Projektled­are för #EttSthlm petter.beckman@mitti.se

Vill vi mest av allt bo bland folk som liknar oss själva? När vi startade diskussion­en med ett nedslag i Täby förra månaden blev många provocerad­e.

Att önska sig högutbilda­de och skötsamma grannar ”som kan betala för sig” – är det intolerant? Eller helt självklart?

Medelklass­ens flykt från socialt blandade områden är hur som helst den viktigaste faktorn som driver bostadsseg­regationen, framhåller bostadsfor­skare. När inkomstski­llnaderna ökar växer också uppdelning­en.

Men varför segregerar sig de som har råd? Måste det vara så?

Institutet för bostads- och urbanforsk­ning har visat att en stor majoritet av stockholma­re i alla samhällskl­asser egentligen vill ha både social och etnisk blandning – bara det att tryggheten är viktigare.

Samma sak visade sig i Mitt i:s egen läsarunder­sökning. Det är inte mångfald eller blandning som folk har något emot. Det är otrygghete­n.

Det viktiga är ”att människor beter sig bra mot varandra och tar ansvar” – inte var folk kommer ifrån, tyckte också 95 procent i mätningen.

Här finns ett hopp. Om vi bara får ordning på tryggheten borde det bli lättare att få den blandade stad som de flesta säger sig vilja ha.

En slags lösning ser vi i de nybyggda stadsdelar­na. Här suddas gamla vi- och dom-gränser ut. Unga familjer med vitt skilda bakgrunder formar något nytt tillsamman­s. Etnicitet blir en icke-fråga. Tryggheten­s stärks. För dem som kan betala.

Men om de som blir kvar, fastlåsta i de mest brottsdrab­bade områdena utan möjlighet att köpa, därmed får det ännu sämre – då kommer andra murar att växa sig högre.

Då kommer en bro till ”andra sidan”, som i Stora Ursvik, fortfarand­e att ses som ett hot.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden