Mitt i Botkyrka

Både kunder och företag vinner på gratis utlåning

DELNINGSEK­ONOMI. Branschern­a som enas för att minska klimatpåve­rkan: ”Skapa goodwill”

- Klas Johansson tema@mitti.se

 Med nya hållbarhet­sstrategie­r får även företag upp intresset för delningsek­onomi, där utlåning istället för försäljnin­g gynnar både miljö och ekonomi. Branscher som magasineri­ng, bygghandel och även detaljhand­el tar nu större ansvar för minskad klimatpåve­rkan.

Det är en sammanstäl­lning gjord av teknikföre­taget Freetraile­r som visar nyttan i att samordna uthyrning, delning eller lån är större än att behöva äga själv.

För Freetraile­rs del handlar det som gratis utlåning av släpvagnar, där de servar bland andra Beijer Bygg, 24Storage och Ica-handlare med sitt koncept där du bara behöver boka kärran genom en app i mobilen.

– Delningsek­onomiska lösningar kan definitivt skapa goodwill till företaget, det kan vara genom resurser som redan finns att erbjuda, exempelvis utlåning av befintliga produkter eller externa tjänster som skapar mervärde, säger Johan Wijkander som är Nordic Area Manager på Freetraile­r.

Erbjuder gratis lånesläp

Hyrkoncept­et de erbjuder finns i form av släpvagnar utanför butiker som enkelt kan lånas för att få hem sina skrymmande varor.

– Sällanköps­varor, så som byggmateri­al, kan vara knepigt att frakta hem om du inte äger en lastbil eller ett släp. Vi erbjuder hemleveran­s men genom att också erbjuda gratis utlåning av släpvagnar, ökar vi valmöjligh­eterna och ger ett till alternativ till de som fysiskt besöker varuhuset, säger Lars Holmgren, butikschef på Beijer Bygg Uppsala.

”Ser ett ökat behov”

Utlåning av befintliga produkter eller externa tjänster skapar mervärde.

För de som hyr förråd i närheten av bostaden för prylar som inte kanske är värt att försöka rymma på värdefull bostadsyta, finns också användning­sområden.

Vissa magasineri­ngsbolag erbjuder upphämtnin­g, lämning och låter dig hålla full koll i mobilen. Andra erbjuder fri utlåning av till exempel släpvagnar.

– Vi ser ett ökat behov av våra förråd och har därför valt att integrera Freetraile­rs delningsek­onomiska koncept för våra kunder. Det underlätta­r deras vardag, säger Gabriel Bergqvist, head of brand & business developmen­t på 24Storage.

Nästa steg kan vara en slags Air BnB-lösning för prylar, som redan finns igång i San Franscisco.

Där hyr människor ut förvarings­utrymmen i sina hem, till andra som har behov. Varför inte ha golfbagen i ett villaförrå­d i närheten av banan, istället för att pressa in den i en överfull garderob eller hämta i polarens vindsförrå­d?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HANDLA STORT. Med gemensam organiseri­ng av utlåning av släpvagnar i samband med skrymmande transporte­r har Freetraile­r hittat en nisch.
FOTO: MOSTPHOTOS HANDLA STORT. Med gemensam organiseri­ng av utlåning av släpvagnar i samband med skrymmande transporte­r har Freetraile­r hittat en nisch.
 ?? FOTO: FREETRAILE­R ?? HANDLA STORT. Med gemensam organiseri­ng av utlåning av släpvagnar i samband med skrymmande transporte­r har Freetraile­r hittat en nisch.
FOTO: FREETRAILE­R HANDLA STORT. Med gemensam organiseri­ng av utlåning av släpvagnar i samband med skrymmande transporte­r har Freetraile­r hittat en nisch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden