Mitt i Botkyrka

Drömmen om att börja rida – och säkerhet runt omkring

- Klas Johansson tema@mitti.se

Våren är här och med den drömmar om nya friluftsak­tiviteter. Som att låta sitt barn börja rida, till exempel? Här är några råd, för en sport som har sina utmaningar.

Att rida ger god fysisk träning, balans och dessutom ökar det självförtr­oendet hos unga, som lär sig hantera stora djur. Det finns inga rekommenda­tioner hur små barn kan vara för att börja.

– Personlige­n är jag tveksam till att låta små barn börja rida. De behöver utveckla sin motorik och koordinati­on innan de börjar kunna inverka på hästen. Dessutom tror jag att det är lättare att skapa ett varaktigt intresse om man inte börjar förrän i 6–7-årsåldern, säger Ulf Wilken som är säkerhetsa­nsvarig vid Svenska Ridsportfö­rbundet i ett pressmedde­lande från Trygg Hansa.

Många ridskolor har lekisvaria­nter eller drop in för knattar, anpassad för de minsta.

Dock är Trygg Hansa inne på att några säkerhetsg­arantier inte finns vid utövning av de flesta sporter. Ridning är inget undantag.

Rätt storlek viktigt

– Det är viktigt att man har rätt storlek på hjälm, köp inte en alltför stor ”att växa i”. Tjock mössa under för att ”fylla ut” en alltför stor hjälm är inte heller någon lösning. Då sitter den oftast inte särskilt bra på huvudet, säger Ulf Wilken.

Även skor eller kängor med klack är viktigt, däremot finns oftast säkerhetsv­ästar att låna.

Enligt Sveriges lantbruksu­niversitet är dock ridning ”bara” på tredje plats för vilka idrotter man skadas oftast i. Fotboll och utförsåkni­ng ligger före, dock är ridolyckor­na ofta allvarliga­re.

– Många av ridolyckor­na skulle kunna undvikas om vi blev bättre på att lära ut vad som skrämmer hästen, och vad som gör den trygg, säger Ulf Wilken.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TRÄNING. Fysik, balans och självförtr­oende stärks av ridning.
Men var noga med rätt säkerhetsu­trustning.
FOTO: MOSTPHOTOS TRÄNING. Fysik, balans och självförtr­oende stärks av ridning. Men var noga med rätt säkerhetsu­trustning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden