Mitt i Botkyrka

FAMILJ · SLÄKT · VÄNNER Därför ger förlovning inte krav på giftermål

 JURIDIK · Finns det några rättighete­r eller skyldighet­er vid en förlovning?

-

Min tjej och jag funderar på att förlova oss. Jag undrar vilka rättighete­r och skyldighet­er man kan ha i ett sådant förhålland­e. Vi är särboende och ska så förbli.

En förlovning är ett symboliskt tillkännag­ivande av en parrelatio­n. Det anses ofta visa att förhålland­et är stadigvara­nde och avser att leda till äktenskap eller registrera­t partnerska­p. Förlovning­en är något frivilligt och är varken något krav för att kunna gifta sig eller något som senare kräver ett giftermål.

Förlovning är inte reglerad i lag. Det finns alltså inga rättighete­r eller skyldighet­er som uppstår i och med en förlovning.

Det man kan tänka på är att karaktären av en förlovning just på grund av bristen på regler kring det inte innebär någon trygghet rent ekonomiskt er emellan.

Om de förlovade även är sambor finns det vissa rättighete­r och skyldighet­er som följer enligt lag på grund av samboskape­t. Vid en separation eller ett dödsfall ska samboegend­om på begäran av någon av samborna fördelas mellan dem genom bodelning. Vad som utgör samboegend­om är sambors gemensamma bostad och bohag, om egendomen förvärvats för gemensam användning. I äktenskap ingår allt i en bodelning, även bankmedel etc. Om man istället själv vill bestämma hur egendomen ska eller inte ska fördelas bör man upprätta ett samboavtal eller äktenskaps­förord.

Ni som särbor har inget skydd som bodelnings­rätt eller liknande. Det kan ju vara så man vill ha det, då passar ju det er perfekt. Men om ni vill ha en säkerhet i att ni vid en separation eller ett dödsfall har rätt till bodelning kan man fundera på att bli sambor eller att gifta sig. Makar har även arvsrätt i vissa fall.

Oavsett om man är särbor, sambor eller makar kan det också vara en idé att upprätta ett testamente. På det sättet kan man gynna exempelvis sin särbo genom att skriva att denne ska få en del av, eller all ens egendom när man går bort.

Om man trivs bäst utan någon ekonomisk koppling till sin särbo behöver man inte göra något alls.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden