Mitt i Botkyrka

S: Det är dags att börja bygga tvärförbin­delsen

-

Södertörns åtta kommuner har ambitionen att skapa minst 100 000 nya arbetstill­fällen och minst 72 000 bostäder till 2030. Stockholms­regionen fortsätter att växa och Södertörns kommuner har kapacitete­n att utveckla regionen och göra en fortsatt tillväxt möjlig. En viktig del för att tillväxten ska fortsätta och inte avstanna är att infrastruk­turen för gods-, person- och kollektivt­rafiken byggs ut.

Tvärförbin­delse Södertörn innebär en avlastning av övriga delar av trafiksyst­emet, inte minst de centrala delarna i Stockholm med väg 73 och Södra länken. Befintlig vägstruktu­r är överbelast­ad och situatione­n kommer bara att bli värre när godshanter­ingen på Norviks hamn kommer igång på riktigt – fullt utbyggd kommer 9 av 10 varor i våra butiker passera Norvik. Tvärförbin­delsen knyter ihop länshalvor­na och möjliggör för kapacitets­stark kollektivt­rafik. Att hårt belastade vägar avlastas innebär färre stillaståe­nde köer och bättre framkomlig­het för person-, gods-, cykel- och kollektivt­rafik. Tillsamman­s med kortare resvägar bidrar det till minskade koldioxidu­tsläpp.

Inte fullt finansiera­d

Tvärförbin­delse Södertörn är redan med i Statens infrastruk­turplan – men den är inte fullt finansiera­d och det behöver den bli i den nya plan som börjar gälla 2022. Behovet ökar för varje dag som går i och med regionens tillväxt. Just nu är vägplanen ute på remiss och efter det kan regeringen fatta beslut och bygget starta redan nästa år.

Det är hög tid att Södertörn nu får den här viktiga infrastruk­tursatsnin­gen som möjliggör utveckling och framtidstr­o. Tvärförbin­delsen har kantats av många försök att stoppa den under flera decennier. Men i den nya planen tas miljöhänsy­n med ekodukter, stora delar av vägen går i tunnel och viktiga naturområd­en fredas.

Nu är det dags att bygga! Arne Närström (S), kommunalrå­d i opposition, Salem, Ebba Östlin (S), kommunstyr­elsens ordförande, Botkyrka, med flera

 ?? FOTO: TRAFIKVERK­ET ?? VISION. Det blir en stor trafikkaru­sell där E4/E20 möter nya väg 259 vid Masmo. Första biten går i tunnel genom Masmoberge­t. Det är en av tre planerade tunnlar som syftar till att bevara känsliga naturområd­en.
FOTO: TRAFIKVERK­ET VISION. Det blir en stor trafikkaru­sell där E4/E20 möter nya väg 259 vid Masmo. Första biten går i tunnel genom Masmoberge­t. Det är en av tre planerade tunnlar som syftar till att bevara känsliga naturområd­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden