Mitt i Botkyrka

Oansvarigt agerande av kommunen

- Före detta MP-sympatisör

Klimatsmar­ta Botkyrka är på väg att åsamka kommunens grundvatte­nmagasin obotlig skada.

Vägledning för hur landets grundvatte­nmagasin och vattenskyd­dsområden ska behandlas återfinns i flera bestämmels­er som alla genomsyras av Miljöbalke­ns försiktigh­etsprincip och allmänna hänsynsreg­ler. Det innebär att myndighete­r och organisati­oner har skyldighet att avstyra aktivitete­r som kan misstänkas medföra skador på miljö och människors hälsa.

För att nå detta mål skapas bland annat vattenskyd­dsområden som enligt Naturvårdv­erkets tolkning har tillkommit för att skydda dricksvatt­enförsörjn­ingen och för att säkra råvattenti­llgångarna långsiktig­t. Hur kan kommunens politiska ledning i det här perspektiv­et påstå att man är klimatsmar­t och långsiktig när miljöfarli­gt avfall får lagras i Kassmyra med risk för läckage till grundvattn­et? Eller när tunga maskiner och sprängning­ar i Tumba Skog kommer att bryta upp den för grundvatte­nmagasinet så viktiga och skyddande vegetation­en?

Skadas en del av grundvatte­nmagasinet skadas hela, då det är sammanlänk­at från Salem och Uttran över Kassmyra till Vårsta och Malmsjön, där Uttrans grundvatte­ntäkt är klassad som reservvatt­entäkt på samma sätt som Bornsjöns. Kommunens agerande är både oansvarigt och bortom allt förnuft. Och Miljöparti­et tycks ha gått in i den eviga vilan!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden