Mitt i Botkyrka

Många unga har sökt jobb inför sommaren

STOR ÅTGÅNG. ”I år är det drygt 200 fler sökande”

- Albin Tingstedt

BOTKYRKA/SALEM

Antalet platser till årets ferieprakt­ik i Botkyrka och Salem kommer att hålla samma nivå som innan pandemin. Det är åtminstone målet, menar verksamhet­scheferna i de två kommunerna.

I fjol var söktrycket på kommunens sommarjobb högre än normalt. I år är den siffran ännu högre, åtminstone i Botkyrka, på strax över 1 800 sökande.

– I år är det drygt 200 fler sökande. Rådande situation gör att det kanske inte finns lika många sommarjobb utannonser­ade på andra håll. Men det är bara mina egna spekulatio­ner, säger Jorgo Mosali, tf enhetschef på enheten unga på Botkyrka kommun.

I nivå med tidigare

Enligt Mosali har kommunen satt ett mål om att kunna erbjuda 1 350 ungdomar en tjänst i sommar, vilket är i nivå med vad man har kunnat erbjuda även innan covid-19 slog till.

– Speciellt nu tror jag att kommunens ferieprakt­ik spelar en jättevikti­g roll. Det är ett stort intresse från arbetsgiva­re, både internt och externt, att erbjuda de här ungdomarna en meningsful­l sysselsätt­ning under sommarlove­t.

Stabil nivå i Salem

Ökningen bland ansökninga­rna till ferieprakt­ik i Salem såg man redan i fjol, men i år har siffran inte skenat iväg på samma sätt som i Botkyrka. Istället ligger den på ungefär samma nivå med 223 ansökninga­r.

Av dem har 119 ungdomar erbjudits en tjänst i kommunal regi.

– Alla är redan utplacerad­e och klara. Men om vi skulle få tillökning, genom till exempel statsbidra­get som vi fick i fjol, kommer vi givetvis att erbjuda fler tjänster. Förra året fick vi besked om bidraget i maj, säger Karin Nordenmalm, chef på arbetsmark­nadsenhete­n på Salems kommun.

Varken i Salem eller Botkyrka erbjuds några tjänster inom barn-, äldreomsor­g eller LSS, med hänvisning till rådande pandemi.

Kommunens ferieprakt­ik spelar en jättevikti­g roll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden