Mitt i Botkyrka

Premiär för den hittills kaxigaste Majblomman

- Michael Toll

STOCKHOLM

Årets Majblomma har zebra- och tigerrandi­ga kronblad och tunn tyllbotten. Den beskrivs som den kanske mest spektakulä­ra skapelsen i Majblomman­s 114-åriga historia.

Majblommma­n tappade mycket intäkter under 2020, då all försäljnin­g ställdes in. Pandemin gjorde att organisati­onen fick ett inkomsttap­p på cirka 30 miljoner kronor, vilket är ungefär hälften av den totala intäkten.

I år hoppas man att försäljnin­gen tar fart och att intäktsför­lusten tas igen.

– I år är det viktigare än någonsin att köpa majblommor och samtidigt har det aldrig varit så enkelt att delta. Det känns spännande att planera för en insamling som gör att alla kan vara med i. Barn och unga står som vanligt i centrum och säljer 2020 års fysiska blomma via individuel­la webbutiker. 2021 års blomma säljs digitalt av privatpers­oner och företag som vill starta egna insamlinga­r för majblomman, säger Tove Lindahl Greve, generalsek­reterare för Majblomman.

100 000 blommor

När barnens insamling är klar på valborgsmä­ssoafton kan man i stället köpa majblommor hos Ica-butiker, som säljer de blompins som blev över förra året och som nu packats om för försäljnin­g i butik.

– Vi hoppas få med oss så många Ica-butiker vi bara kan för att hjälpas åt att sälja 100 000 majblommor. Ju fler blommor vi säljer desto mer bidrar vi till barnen och till våra lokalsamhä­llen, säger Magnus Moberg, ordförande Ica-handlarnas Förbund, i ett pressmedde­lande.

I år är det viktigare än någonsin att köpa.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Den zebra- och tigerrandi­ga blomman beskrivs som den kanske mest spektakulä­ra i Majblomman­s 114-åriga historia.
PREMIÄR.
FOTO: PRESSBILD Den zebra- och tigerrandi­ga blomman beskrivs som den kanske mest spektakulä­ra i Majblomman­s 114-åriga historia. PREMIÄR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden