Mitt i Botkyrka

”Kan skapa distans”

- Albin Tingstedt

Vad säger forskninge­n om det här med kommunslog­ans? Är allt en dans på rosor? Inte riktigt, menar Elisabeth Wollin, lektor i etnologi vid Södertörns högskola. Det finns en del ris också.

– Om man funderar på varför det här uppkom på 80-talet så grundar det sig i att marknadstä­nkandet har satt sin prägel även på kommunerna, att även de behövde hävda sig i den fria konkurrens­en för att få i gång en ekonomi. Och tänker man efter så är det allvarliga frågor, säger hon.

Ändå, menar Wollin, ät det knappast en slogan som avgör om någon väljer att flytta till Salem eller Storstockh­olm.

– Turister lär lockas till Stockholm oavsett, och då blir andra glesbygdsk­ommuner som ligger längre ifrån kluster förlorarna oavsett slogan eller ej.

Skapar identitet

Men det går också att se kommunslog­ans som en identitets­konstrukti­on. När kommunerna skulle bestämma sig för slogan, behövde de fundera på vilken identitet som känneteckn­ar kommunen, och vad det är

Elisabeth Wollin är lektor i etnologi vid Södertörns högskola och menar att det kan finnas både för- och nackdelar med kommunslog­ans.

Om invånarna inte känner igen sig i en slogan, riskerar den snarare att skapa distans..

man ville lyfta fram, menar Wollin.

Som exempel lyfter hon Botkyrka.

– Botkyrka är en heterogen kommun, som genom sin slogan definierar sig mot det homogena, eller ”lagom”. Man vill lyfta det som kan hamna i negativ klang, och då bli det viktigt att jobba fram en positiv bild av Botkyrka som kommun. Det blir kanske ännu viktigare i en kommun som man vet att folk har en massa åsikter om.

Kan vara exkluderan­de

På samma grunder som en slogan kan vara inkluderan­de, kan den också få motsatt effekt, menar lektorn.

– Om invånarna inte känner igen sig i en slogan, riskerar den snarare att skapa distans. Jag tror att det måste finnas en beröringsp­unkt som är gemensamt för alla, och oftast är det platsen. Man kan inte bara ta vad som helst.

 ??  ?? DELAD BILD.
DELAD BILD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden