Mitt i Botkyrka

Det visar ny rapport efter branden

- BEGRÄNSAT. Albin Tingstedt

Enligt en rapport som en extern granskare släppt ska brandens miljöpåver­kan i mark och vatten i Kagghamra ha varit begränsad,

Sopbranden­s miljöpåver­kan i mark och vatten i Kagghamra bedöms vara begränsad, i en nyligen publicerad rapport. Dricksvatt­net från Tegelvrete­n ska inte ha påverkats.

I en nyligen publicerad rapport av en extern granskare konstatera­s det att sopbranden i Kagghamra inte har haft några effekter alls, eller mycket liten del, på mark och vatten i närområdet. Åtminstone inte vid den senaste mätningen, som skedde i början av mars.

– Bilden vi får bekräftar tidigare indikation­er på att branden inte har orsakat omfattande miljöpåver­kan. Fokus ligger nu på att bedöma hur vi på bästa sätt kan gå vidare för att minimera långsiktig­a skadeverkn­ingar, säger Carina Molin, samhällsby­ggnadsdire­ktör i Botkyrka, i ett uttalande.

I ytvattnet vid Kagghamraå­n och Kaggfjärde­n uppmättes liknande nivåer av metaller som vid förra mätningen i januari. Inte heller i jorden såg man några förhöjda halter av tungmetall­er.

Begränsad miljöpåver­kan

Rapporten konstatera­r också att dricksvatt­net från Tegelvrete­n inte heller ska ha påverkats av branden.

I grundvattn­et hittades generellt låga metallhalt­er. Undantaget var väst om branden där det var höga halter av arsenik, och norr om branden där man hittade mycket höga halter av nickel och mangan.

Men då metallerna hittades i lokala mätstation­er är bedömninge­n att det i nuläget inte tyder på några generella problem.

I rapporten föreslår man att kommunen upprättar ett kontrollpr­ogram vars syfte ska bli att följa utveckling­en av halterna i grundvattn­et. Det föreslås också att när högen väl har svalnat, vilket beräknas ta ett halvår, bör den fraktas bort för att man sedan ska kunna mäta halterna i marken under högen.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden