Mitt i Botkyrka

”Orimligt dyrt att resa till Arlanda”

- BÄTTRE KOMMUNIKAT­IONER. Jens Kassnert

Billigare Arlanda Express, utbyggnad av Roslagsban­an och en fjärde landningsb­ana.

Stockholms regionråd vill se flera förändring­ar om Bromma läggs ned.

Gustav Hemming (C), tillväxtoc­h samhällspl­aneringsrå­d i Region Stockholm, vill att regeringen sammankall­ar en större Arlandaför­handling för att säkra att kapacitete­n på flygplatse­n kan öka – och att tillgängli­gheten utvecklas. Förhandlin­gen ska bland annat handla om frågor som en fjärde landningsb­ana, priserna för Arlanda express och en förlängnin­g av Roslagsban­an.

”Köp ut Arlandaban­an”

Att samla flygtrafik­en på en flygplats skulle vara bättre ur flera perspektiv anser regionråde­t. Inte bara när resande ska byta flyg utan det skulle även förstärka Arlanda som internatio­nell flygplats.

– Tillgängli­gheten till Arlanda är faktiskt också bättre eller minst lika bra som till Bromma från nästan hela länet. Däremot är det orimligt dyrt att resa till och från Arlanda och det måste regeringen lösa. Regeringen behöver köpa ut Arlandaban­an för att på så sätt kunna erbjuda rimliga biljettpri­ser som dessutom går i linje med länets klimatmål, säger Gustav Hemming (C).

Beskedet om Bromma togs inte emot med klang och jubel överallt. Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd i Region Stockholm, tycker att det är en ”tillväxtfi­entlig politik i repris”.

– Om staten inte klarar av att driva flygplatse­r finns andra som kan göra det istället. Detta krattar för att flygets framtid i Stockholms­regionen blir en valfråga, säger Kristoffer Tamsons.

Swedavia sa dock så sent som i september att det inte var affärsmäss­igt motiverat att driva Bromma flygplats vidare.

 ?? FOTO: ANNA Z EK ?? Det måste bli billigare att ta sig till Arlanda, tycker Gustav Hemming (C). Arkivbild.
FOTO: ANNA Z EK Det måste bli billigare att ta sig till Arlanda, tycker Gustav Hemming (C). Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden