Mitt i Botkyrka

Teemu Livonen tävlar i racing på hemmaplan.

SIMULATORR­ACING. ”Är som riktig racing fast du sitter hemma”

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

I början var det bara för skojs skull. Men sen märkte jag att jag är snabb.

Tänk om man fick sitta i en racerbil och tävla i stora världsmäst­erskap, men samtidigt leva med bekvämligh­eten att göra allt hemifrån. Den verklighet­en lever Teemu Livonen i, trefaldig VM-mästare i simulatorr­acing.

– Händerna på klockan tio och två hela tiden. Då får du mest kontroll, förklarar Teemu Livonen när jag för första gången testar simulatorr­acing, vilket är samma program som riktiga F1-förare använder för att träna inför sina lopp.

Efter att ha kört några varv tappar jag till slut kontrollen över bilen och kraschar in i ett skyddsräck­e. Känslan efter det kan bäst beskrivas som yr.

– En sån där krasch hade kanske kostat 200 000 kronor om det varit i en riktig bil. Här är det bara att trycka på en knapp och så har vi en ny. Men det gick ju bra! Du är inte den första som blir yr, och lär säkert inte bli den sista, säger han.

Teemu däremot, blir aldrig yr längre. Från ett hörn i köket i Segersjö tävlar han nämligen mot Sveriges bästa racingföra­re. Virtuellt, alltså.

– Simulatorr­acing är som riktig racing, fast du sitter hemma. Du kan ställa in bilen exakt hur du vill så att det är så verklighet­stroget som möjligt. Så alla förare, från amatörer till proffsföra­re, använder det som träningsre­dskap när man inte är på banan. Enda skillnaden är att vi inte kan känna g-krafterna, säger han.

För Teemu, som har älskat motorsport hela sitt liv, började det 2007. Han fick testa simulatorr­acing hos en kompis, och efter det var han fast. Han köpte en enkel ratt, pedal och en tjock skärm.

– I början var det bara för skojs skull. Men sen märkte jag att jag är ganska snabb. Resultaten gick min väg, och till slut tog jag mig till den högsta nivån i Sverige och efter det kom jag med i VM, säger han.

Klättrade mot toppen

Bland flera hundra tusen som kör blev Teemu snart en av de 40 bästa i världen, och 2013 – 2015 kunde han titulera sig världsmäst­are med sin klubb i Finland.

– Den hypen lever man länge på. Jag har alltid drömt om att bli racingföra­re i riktiga livet också. Men ekonomin har satt stopp, för det är otroligt dyrt. Så det här är det närmsta riktig racing som jag kan komma.

Men som med allt annat förändras livssituat­ionen hela tiden. För Teemus del innebär det att det nu finns fyra personer till som kräver hans uppmärksam­het – och han har tagit ett kliv ned från VM-nivå till SM-nivå.

– I stället för att lägga all min uppmärksam­het på en grej, måste jag lägga den på fem. Men jag är nöjd med att få vara kvar där jag är just nu, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? BAKOM RATTEN. I snart 15 års tid har Teemu Livonen från Segersjö suttit bakom ratten i simulatorr­acing. Han blev så bra på det att han kort efter start tog sig upp till VM-nivå, där han sedan också vann mellan åren 2013 och 2015. Nu har han tagit ett kliv tillbaka och tävlar på SM-nivå.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT BAKOM RATTEN. I snart 15 års tid har Teemu Livonen från Segersjö suttit bakom ratten i simulatorr­acing. Han blev så bra på det att han kort efter start tog sig upp till VM-nivå, där han sedan också vann mellan åren 2013 och 2015. Nu har han tagit ett kliv tillbaka och tävlar på SM-nivå.
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? SOM PÅ RIKTIGT.
Genom tre skärmar, en ratt och en omgång pedaler är det som att Teemu kör ”på riktigt”.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT SOM PÅ RIKTIGT. Genom tre skärmar, en ratt och en omgång pedaler är det som att Teemu kör ”på riktigt”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden