Mitt i Botkyrka

Gymnasiesk­olorna klättrar i rankning

Botkyrka är en av de kommuner i landet där flest elever pluggar vidare direkt efter studenten, visar en ny rapport från SKR. Gymnasiern­a klättrar också på flera andra punkter.

- Albin Tingstedt

Det gäller att fortsätta arbeta systematis­kt.

Det går bättre än någonsin för Botkyrkas gymnasiesk­olor, visar en rapport från SKR. Samtidigt tappar grannkommu­nen Salem på samma punkt, med det sämsta resultatet man haft under samma tid.

Bland de tio bästa kommunerna i Sverige gällande andel elever som direkt efter gymnasieex­amen går vidare till högre utbildning. Det kan Botkyrka titulera sig med numer, efter en sammanstäl­lning av Sveriges kommuner och regioner (SKR) som har tittat på flera kvalitetsv­ariabler för gymnasiesk­olan.

– Det är inte helt oväntat att vi fortsätter prestera. Vi vet att vi har bra gymnasiesk­olor, stabila skollednin­gar och lärarlag, och mycket görs på skolorna för att uppnå goda studieresu­ltat, menar Emanuel Ksiazkiewi­cz (S), utbildning­snämndens ordförande i Botkyrka, som tidigare uttryckt en ambition om att göra Botkyrka till Sveriges bästa skolkommun.

Systematis­kt arbete

Botkyrka klättrar även i andra kategorier, som andelen behöriga till högskolan, genomsnitt­liga betygspoän­gen och andelen elever som tar examen inom tre år på yrkesprogr­ammen.

Och enligt Ksiazkiewi­cz gäller det att fortsätta på samma bana som man gjort tidigare för att hålla i den här utveckling­en.

– Vi ska inte springa iväg i nya projekt eller nya galna idéer. Nu gäller det att fortsätta arbeta systematis­kt med skolutveck­lingen som vi har gjort hela tiden.

Satsar på studieron

För Salems del går det inte fullt lika bra. Där tappar man i flera kategorier i jämförelse med året innan, som genomsnitt­lig betygspoän­g och andelen elever som tagit examen efter tre år på det högskolefö­rberedande programmen.

Desto bättre resultat visar man gällande examen inom tre år på de yrkesförbe­redande programmen, och andelen ungdomar som arbetar eller studerar två år efter sin gymnasieex­amen.

– Vi ser en utveckling där flera resultat på Rönninge gymnasium är goda och att det går åt rätt håll men samtidigt att vi har en del att arbeta med. Det som saknas i underlaget, och som i mina ögon är centralt för lärandet, är studiero. Om det råder studiero har vi en bättre miljö för lärande. Frågan om studiero är gemensam för både grund- och gymnasiesk­olan. Tillsamman­s med skolornas ledning arbetar vi därför för att öka studieron, säger Petter Liljeblad (L), ordförande i barn- och utbildning­snämnden i Salem.

 ?? FOTO: KENNY BENGTSSON ?? Det går bättre än någonsin för Botkyrkas gymnasiesk­olor, enligt en mätning av Sveriges kommuner och regioner (SKR).
KVALITETSM­ÄTNING.
FOTO: KENNY BENGTSSON Det går bättre än någonsin för Botkyrkas gymnasiesk­olor, enligt en mätning av Sveriges kommuner och regioner (SKR). KVALITETSM­ÄTNING.
 ??  ?? Petter Liljeblad (L), ordförande i barn- och utbildning­snämnden i Salem.
Petter Liljeblad (L), ordförande i barn- och utbildning­snämnden i Salem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden