Mitt i Botkyrka

Volontärer redo för massvaccin­ering

- Ingrid Johansson

I Filadelfia­kyrkan, där volontären Kathrine Holm Svensson gör en insats, kommer det att bli full rulle när massvaccin­eringen drar i gång. Samtidigt planeras öppnandet av fler vaccinatio­nscentrale­r.

I Filadelfia­kyrkan i Vasastan förbereder de sig för att växla upp vaccinatio­nsarbetet när fas 4 drar i gång. En av dem som kommer hjälpa till Kathrine Holm Svensson, volontär från Röda korset.

– Det är ett både spännande och givande uppdrag. Folk som kommer hit är glada.

Hon är en av över 100 vaccinvolo­ntärer just nu aktiva inom regionen.

Ökar tempot

När vaccinatio­nen av 18–59-åringar drar i gång i regionen kommer de nuvarande 14 vaccinatio­nscentrale­rna växla upp, men också troligtvis få uppbacknin­g av nya centraler. Röda korset söker till exempel volontärer till en potentiell mottagning vid Zinkensdam­ms IP på Södermalm. Även i fas 4 prioritera­s äldre först. – Folkhälsom­yndigheten trycker ju på åldern som en faktor att bli allvarligt sjuk, så det är väl rimligt med en turordning. Det handlar ju också om att bokningssy­stemen ska klara stora grupper och att det inte blir trängsel på plats, säger vaccinsamo­rdnare Magnus Thyberg.

Medmänskli­gt stöd

Ella Kranz, verksamhet­sutvecklar­e vid Röda korset är också på plats i Filadelfia­kyrkan. Hon säger att fler och fler volontärer anmäler sig att hjälpa till.

– En viktig bit i arbetet är också att ge medmänskli­gt stöd om någon känner sig orolig, och att avlasta personalen, säger hon.

 ??  ?? Kathrine Holm Svensson.
Kathrine Holm Svensson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden