Mitt i Botkyrka

Kalderén slutar som kommunalrå­d

- Albin Tingstedt TACK OCH HEJ!

I hela 24 år har han suttit som högsta hönset i Salems kommun. Men i februari tar det slut. Det är då Salems kommunstyr­elseordför­ande, Lennart Kalderén (M), väljer att lägga hatten på hyllan.

Blott 20 år gammal tog en ung Kalderén klivet in i politiken. Då i Botkyrkas kommunfull­mäktige 1978 – fem år innan Salem blev en egen kommun efter en folkomröst­ning.

Tjugo år senare, 1998, blev Lennart Kalderén kommunstyr­elsens ordförande i Salem och på den positionen har han suttit kvar sedan dess. Det gör Lennart Kalderén till den kommunstyr­elseordför­ande i Stockholms län som suttit längst vid makten.

– Det lär nog vara så att jag är den som har suttit längst som kommunstyr­elseordför­ande i hela landet av dem som sitter just nu, säger Lennart Kalderén.

Men i februari tar det slut.

Efter hela 24 år som högsta hönset i kommunen väljer den inbitna moderata politikern att lämna över stafettpin­nen till någon annan.

– Det är här det viktigaste jag har gjort i mitt liv, och det är inget man avslutar lättvindig­t. Men om jag skulle satsa på att kandidera till ytterligar­e en mandatperi­od så skulle jag vara 68 när den tar slut. Då tycker jag att jag är skyldig mig själv att frikoppla mig från politiken nu, och se andra nyanser i livet.

Som vadå?

– Jag tänker åtminstone att jag ska få vakna den första mars utan att ha tre–fyra ärenden i huvudet, efter att ha fått sova en hel natt utan att paragrafer­na snurrar vid halv fyra-tiden på morgonen.

Under åren som gått har Kalderén varit med och utvecklat flera delar av Salem. Själv har han svårt att peka ut något särskilt anmärkning­svärt, men lyfter ändå skolorna som en central del, och en stabil ekonomi.

Samtidigt har det också funnits besvikelse­r. Närmast nämner han när planerna på Salem centrum gick i stöpet för att man inte kom överens med centrumäga­ren, och kommunen var tvungna att gå vidare själva.

– Men jag hoppas att jag hinner ro det i hamn. Sen ska Fågelsånge­n stå klar till sommaren 2023, och då hoppas jag att de bjuder in mig till invigninge­n! Annars går jag nog bara dit – jag bor ju i närheten, säger Kalderén.

Men även om den framtida pensionen är oviss, är vissa delar ändå säkra. Kalderén kommer att bo kvar i Salem, och han hoppas få fortsätta engagera sig politiskt på regionnivå, om än i en betydligt lägre takt. Vem som tar över efter Lennart Kalderén är ännu inte bestämt.

Det är här det viktigaste jag har gjort i mitt liv.

 ?? FOTO: ERIK GLIMVIK ?? Salemsmode­raten Lennart Kalderén tackar för sig. I februari 2022 lämnar han posten som kommunstyr­elseordför­ande efter 24 år.
FOTO: ERIK GLIMVIK Salemsmode­raten Lennart Kalderén tackar för sig. I februari 2022 lämnar han posten som kommunstyr­elseordför­ande efter 24 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden