Mitt i Botkyrka

Fartygen Storskär och Norrskär åter i trafik

- I TRAFIK. Ingrid Johanson Norrskär byggdes år 1910 Västan, från år 1900, är KÄLLA: WAXHOLMBOL­AGET

Första pandemisom­maren fick Waxholmsbo­lagets ångfartyg Storskär och Norrskär vila. Men i sommar tuffar de vidare.

Waxholmbol­agets ångfartyg Norrskär och Storskär kommer åter att tuffa ut från Strömkajen i sommar.

– Det är vi glada för. Vi vet att stockholma­rna uppskattar det historiska tonnaget i vår fartygsflo­tta, säger Michaela Haga (C) ordförande i sjötrafikb­eredningen i Region

Stockholm.

Förra året fick de ligga kvar vid kaj på grund av pandemires­triktioner­na.

Annars har fartygen gått på en rutt via Vaxholm/ Rindö de senaste åren, där många av resenärern­a tog sig en båttur för att samtidigt äta en måltid i restaurang­en.

Går hela sommaren

Inte heller i år räknar man med att kunna hålla båtarnas restaurang­er öppna, men i stället sätts de in på ordinarie turer i tidtabelle­n.

Vilka avgångar och rutter det blir är inte fastslaget ännu. Men de sätts i trafik när sommartidt­abellen börjar gälla vid midsommar.

– Sedan får vi se om det går att ha någon form av servering senare, beroende på pandemisit­uationen. Just nu råder fortfarand­e rekommenda­tionen att man bara ska åka med sjötrafike­n om man måste, säger Haga.

Vaxholmsbo­lagets äldsta fartyg, Västan, får fortsätta ligga still i väntan på bättre tider.

Historiska fartyg

och har fungerat som både gods- och passagerar­fartyg. Det har plats för 320 passagerar­e. och inredninge­n är i princip original. Fartyget kan ta totalt 265 passagerar­e.

Waxholmbol­agets äldsta fartyg. Ångmaskine­n byttes ut mot en modern motor på 1950-talet, och fartyget är kulturmärk­t. Det tar 180 passagerar­e.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? I sommar kommer Storskär, och syrran Norrskär, att synas i skärgårdst­rafiken igen.
● Storskär byggdes år 1908
●
●
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M I sommar kommer Storskär, och syrran Norrskär, att synas i skärgårdst­rafiken igen. ● Storskär byggdes år 1908 ● ●

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden