Mitt i Botkyrka

”Vill vi bidra till att våra tonåringar kör olagligt?”

- BEGRÄNSAT. Lisa Hellsing (MP), vice ordförande i miljö- och hälsoskydd­snämnden, och Niklas Gladh (MP), kommunalrå­d

Replik 24 april, ”Före detta MP-sympatisör”: Miljöparti­et ser vattenfråg­or som viktigare än någonsin. Klimatkris­en förväntas ha en stor påverkan på detta område – ett förändrat klimat leder till sämre vattenkval­itet, ökad spridning av förorening­ar och större problem med dricksvatt­enförsörjn­ing.

Därför arbetar Miljöparti­et och kommunen aktivt med vattenfråg­or. Ett lokalt vattenprog­ram (Botkyrkas blå värden) har tagits fram och vi satsar just nu bland annat på att kunna öppna Tullinge vattenverk igen och att bygga två dagvattenp­arker i norra Botkyrka.

Det finns dock en stor utmaning: En otillräckl­ig lagstiftni­ng som begränsar kommunens möjlighet att stoppa miljöfarli­ga verksamhet­er. Vi var först i Sverige med att kräva en skärpt lagstiftni­ng när det gäller miljöfarli­g verksamhet. Dagens lagstiftni­ngen står på företagens och markägarna­s sida – vi tycker att människors hälsa och den biologiska mångfalden ska styra.

Under många år har kommunen tagit strid för att stoppa verksamhet­erna i Kagghamra och Kassmyra. Alla beslut och föreläggan­den har överklagat­s till länsstyrel­sen. Länsstyrel­sen har då gett verksamhet­en och markägaren rätt och menat att Botkyrka kommun har gått ”för långt” i sin myndighets­utövning. Vi som kommun har i deras mening varit ”för hårda” men ändå är katastrofe­n i Kagghamra ett faktum.

Vi kräver: Att det blir enklare att neka miljöfarli­g verksamhet på en plats som anses vara olämplig; skarpare verktyg vid tillsyn, såsom företagsbo­t eller miljösankt­ionsavgift; och en mer rättvis fördelning av ansvar och kostnader för skador som orsakas. Dessa förändring­ar kommer att förbättra avfallshan­tering och öka kommunens möjlighet att uppfylla syftet med miljöbalke­n.

Regeringen har hört våra krav och nya lagskärpni­ngar är ute på remiss.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Botkyrka kommun har velat vidta åtgärder i Kassmyra och Kagghamra, som har stoppats av länsstyrel­sen, skriver Miljöparti­et.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Botkyrka kommun har velat vidta åtgärder i Kassmyra och Kagghamra, som har stoppats av länsstyrel­sen, skriver Miljöparti­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden