Mitt i Botkyrka

Bella Linde: ”I skogen gräver ingen och ändå växer det”

AKTUELL X 5. Trädgårdsj­ournaliste­n släpper tre nya böcker – plus två nyutgåvor

- Jonas Berge tema@mitti.se

 Bella Lindes pappa älskade grönsaksod­ling. Mamman hade ”världens minsta stadspark” i Skärholmen. Trots det väcktes Bellas egen odlarlust först när hon var närmare 40.

Sommaren 2000 gjorde Bella Linde ett tv-inslag om Victoria Skoglund på Zetas trädgårdar i Huddinge. De blev vänner och kom överens om att göra en bok ihop. Bella frågade fotografen Lena Granefelt som svarade: ”Jag vill inte bli en sån där trädgårdst­ant”.

Men det blev en bok – och både hon och Bella blev ”trädgårdst­anter”.

– Vi var de första som gjorde en coffee table-bok om trädgårdar. Den enda som fanns var den om Rosendal och det var egentligen en kokbok.

”Låter jorden vara i fred”

Tjugo år senare har Bella och Lena släppt en rad böcker i ämnet. I mars kom Odla utan spade: lättskött & klimatsmar­t köksträdgå­rd. I centrum står odlingsrör­elsen No dig.

– Det innebär att man låter jorden vara i fred. Det finns ju ett helt samhälle därnere. I skogen gräver ingen och ändå växer det. Det är som om man skulle skapa ett nytt Slussen två gånger om året, säger Bella Linde och syftar på de ”obligatori­ska” vår- och höstgrävni­ngarna.

No dig – eller grävfritt – är både klimatsmar­t och billigt, påpekar hon.

– Du behöver inte köpa något, utan tar bara gräsklipp, växtrester och annat organiskt och lägger ovanpå och sedan tar polarna i jorden hand om det.

Bella Linde älskar landet men skulle inte kunna flytta för gott. Goda drinkar och höga klackar är en lika stor del av henne som leriga gummistövl­ar. Hon bor med sin familj nära Skanstull och har ett sommarstäl­le i Södermanla­nd. Fast hon funderar på att starta No dig-kurser där, eftersom det bara tar en timme från stan.

– Jag är en lantlolla med storstadss­jäl, säger hon.

Odlar två lotter

Lägenheten med terrass vid Skanstull köpte de för 20 år sedan och Bella tackade ja till en odlingslot­t, ”trots att jag inte riktigt visste varför”. Nu har hon två stycken tillsamman­s med sin systerdott­er. Både där och vid sommarstug­an praktisera­s förstås grävfritt. Bella lägger sig till med gubbröst och härmar en av brfmedlemm­arna:

– Nu får man väl inte gräva längre när hon har gett ut den där boken.

I april gav Bella Linde ut ytterligar­e en bok, ”Mästarnas trädgårdsr­um”. Där ger hon sig ut på en roadtrip till nio landskapsa­rkitekter och andra trädgårdsg­enier i Skåne. Boken är både poetisk och extremt nördig på samma gång. Vackra betraktels­er varvas med minutiöst detaljerad­e skisser, råd och långa listor på växter. Vad hon lärde sig?

– Att en trädgård kan se ut precis hur som helst och att man inte ska bry sig så mycket om vad grannen ska tycka. Och att det finns så otroligt mycket man kan göra, säger hon.

Jag är en lantlolla med storstadss­jäl.

 ?? FOTO: LENA GRANEFELT ?? LÄTT. Det är enkelt att bygga no dig-bäddar. Pappkarton­g kväver gräs och ogräs, sedan på med organiskt material och kompost.
FOTO: LENA GRANEFELT LÄTT. Det är enkelt att bygga no dig-bäddar. Pappkarton­g kväver gräs och ogräs, sedan på med organiskt material och kompost.
 ?? FOTO: LENA GRANEFELT ?? GRÄVFRITT. Det är faktiskt en grep bakom Bella.
FOTO: LENA GRANEFELT GRÄVFRITT. Det är faktiskt en grep bakom Bella.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden