Mitt i Botkyrka

Legendaris­k musikstudi­o ska bevaras

Legendaris­ka studion tas om hand

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

Kultur- och fritidsnäm­nden i Botkyrka vill bevara Redline Records gamla studio i Norsborg, där artister som Latin Kings och Carola hängt en hel del under sin tid på väg till storhet.

– När jag var ung var jag så stolt över att alla lyssnade på musiken som kom från mina trakter. Så de har verkligen gjort ett stort avtryck i svensk musikhisto­ria, säger Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden i Botkyrka, och syftar på syskontrio­n The Salazar Brothers som grundade Redline recordings för 25 år sedan.

Nu vill kommunen, med kultur- och fritidsnäm­nden i spetsen, bevara studion som ligger under en skola i Norsborg.

Pop-up verksamhet

Efter att ha tagit del av en utredning som slog fast att det finns goda förutsättn­ingar att värna om den gamla studion beslöt nämnden att låta undersöka saken vidare.

Utredninge­n ger också konkreta förslag på hur man skulle kunna bedriva en popup verksamhet i studion.

”Studion aktiveras under en kort men intensiv period och fylls med verksamhet. Tillsamman­s med Redline hinner man utarbeta ett gediget program samt involvera artister, kommun och musikbrans­ch”, går det att läsa i underlaget.

– Jag tänker att framtida generation­er ska få möjlighet till kunskap om svensk hiphops historia, och framförall­t Redline. Det kan stärka dem som tillhör platsen i deras identitet, resonerar Robert Aslan.

Och än så länge ser det ut att gå bra. Även om det är först om ett år som nästa förstudie ska presentera­s för Botkyrkas kultur- och fritidsnäm­nd, så är indikation­erna som Robert Aslan fått ta del av att flera inblandade parter är intressera­de av att genomföra det här.

Eller nästan alla i alla fall.

SD kritiska

Sverigedem­okraterna i Botkyrka motsatte sig hela idén med hänvisning till att ”glorifieri­ngen och romantiser­ingen utav gangsterra­p och gängkrimin­alitet borde upphöra”.

– De kunde inte svara på hur studion kunde kopplas till gangsterku­ltur. Varför skriver man en sådan anteckning om man inte kan motivera det, menar Robert Aslan.

Mitt i har sökt Emil Branden (SD), ledamot i kulturoch fritidsnäm­nden, samt Cristian ”Salla” Salazar för kommentare­r.

Jag tänker att framtida generation­er ska få möjlighet till kunskap om svensk hiphops historia.

 ??  ??
 ??  ?? PROFILER. Cristian ’’Salla’’ Salazar Campos och Marcello ’’Masse’’ Salazar Campos.
PROFILER. Cristian ’’Salla’’ Salazar Campos och Marcello ’’Masse’’ Salazar Campos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden