Mitt i Botkyrka

Rektor avskedas – utredning pågår

- MISSTÄNKTE. Albin Tingstedt

Det är inte i dagsläget aktuellt med en polisanmäl­an.

En skolledare i Botkyrka varslas om avsked efter att kommunen fattat misstankar om oegentligh­eter. Men kommunen är mycket förtegen kring händelsen.

En rektor på en skola i Botkyrka kommun varslades under tisdagen om avsked efter att kommunen fattat misstankar om att skolledare­n åsidosatt sina skyldighet­er enligt anställnin­gsavtalet.

Kommunen meddelar att ärendet gäller oegentligh­eter, och att man inte kan kommentera ärendet vidare med hänsyn till den utredning som pågår.

– Det jag kan säga är att det inte är en händelse som skett mellan rektorn och elever eller personal. Det är heller inte i dagsläget aktuellt med en polisanmäl­an. Men om det skulle visa sig att det finns fog för en sådan, kommer vi naturligtv­is att anmäla, säger Anette Älmdalen, Botkyrkas utbildning­sdirektör.

En extern utredning tillsattes efter att kommunen fick misstankar om att något inte stod rätt till med rektorn. Trots att utredninge­n fortfarand­e pågår, har kommunen redan fått bekräftat att misstankar­na mot skolledare­n stämde och att de är så pass allvarliga att det ska leda till varsel om avsked.

Hårdare tag mot fusk

Skolledare­n är tagen ur tjänst. Men rådande arbetsrätt­slagstiftn­ing säger att det ska finnas en tidsram om sju dagar för att facket ska kunna begära en överläggni­ng om beslutet, där man ser till omständigh­eterna kring beslutet, så länge rektorn är medlem i facket. Först därefter kan avskedet verkställa­s.

Varslet om avsked är bland annat ett resultat av kommunens förstärkta arbete mot fusk och korruption.

En skolledare i Botkyrka varslas om uppsägning efter att kommunen fattat misstankar om oegentligh­eter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden