Mitt i Botkyrka

Botkyrkalä­kare missade lungcancer

- KRITIK. Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) riktar kritik mot en vårdcentra­l i Botkyrka och en av dess läkare för att ha missat en lungcancer­diagnos hos en ung kvinna.

En ung kvinna sökte vård vid en vårdcentra­l i Botkyrka för hosta. Läkaren som tog emot henne digitalt misstänkte astma, men det visade sig vara lungcancer.

Nu kritiseras både läkaren och vårdcentra­len av Inspektion­en för vård och omsorg.

Det var i slutet av mars i fjol som den unga kvinnan tog första kontakten med vårdcentra­len i Botkyrka. Hon uppgav att hon hade hade problem med hosta och andningssv­årigheter.

Läkaren misstänkte astma, ordinerade läkemedel och bokade in ett nytt videobesök två veckor senare. Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) menar däremot att med tanke på kvinnans hosta hållit i sig så länge, borde läkaren ha bokat in ett fysiskt besök.

Knöl stor som en valnöt

Kvinnans besvär fortsatte hålla i sig, och först i början av juli 2020 – drygt tre månader efter första kontakt – fick hon en tid för en fysisk undersökni­ng hos samma läkare.

Läkaren kunde då konstatera kraftigt nedsatta andningslj­ud från kvinnans vänstra lunga och en knöl lika stor som en valnöt i vänster armhåla.

Kvinnan remitterad­es till akutmottag­ningen vid Karolinska universite­tssjukhuse­t som kunde konstatera att det rörde sig om lungcancer.

Till Ivo säger läkaren att vårdcentra­len har varit restriktiv med undersökni­ngar såsom lungröntge­n på grund av pandemin, samt att lungcancer bland unga är ovanligt.

Ivo köpte inte läkarens förklaring och konstatera­de att oavsett pandemin skulle ett fysiskt besökt ha skett tidigare.

Efter händelsen har vårdcentra­len tagit fram en rutin för hur de ska hantera och agera vid videounder­sökningar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden