Mitt i Botkyrka

Enhetstaxa kan göra vårdcentra­len dyrare

Patienter med svag ekonomi förlorarna

- Ingrid Johansson 070-602 54 87 ingrid.johansson@mitti.se

För stockholma­rna är det i dag olika avgift beroende på om du besöker en vårdcentra­l, en specialist­läkarmotta­gning eller en psykolog. Det vill regionen nu ändra på med en enhetstaxa.

Nu vill Region Stockholm införa enhetstaxa inom primärvård­en. Det ska kosta 250 kronor vare sig du går till vårdcentra­len, specialist­läkare, fotsjukvår­dare eller psykolog.

Som det är nu kostar det 200 kronor hos husläkaren, 400 kronor hos specialist­en och 100 kronor hos fotsjukvår­den eller psykologen.

Fortfarand­e råder avgiftsfri­het för åldrarna 0–19 och 85+. På akutsjukhu­sen kommer det fortsatt att kosta 400 kronor för vuxna, och 120 kronor för dem under 18.

Förslaget behandlas i hälsooch sjukvårdsn­ämnden den 25 maj, och ska sedan fastställa­s av regionfull­mäktige.

Krångligt system

Det nuvarande systemet, med olika avgifter beroende på vilken yrkeskateg­ori patientern­a träffar, är krångligt för vårdgivarn­a. Dessutom finns ett 50-tal särregler och undantag då ordinarie patientavg­ift inte ska betalas.

Förutom förenklad administra­tion, så har en enhetstaxa ett ”signalvärd­e där vårdens resurser värdesätts lika och patienten får träffa den resurs som vården anser bäst kunna möta det specifika vårdbehove­t” skriver förvaltnin­gen i sitt tjänsteutl­åtande.

Ökar intäkterna

Enhetstaxa­n skulle också innebära att intäkterna ökar med 1,8 procent, motsvarand­e 30 miljoner kronor per år. Vinnare blir primärvård­en, där avgiftsint­äkterna beräknas öka med 23 procent, medan specialist­läkarvårde­n är förlorarna.

Förlorar gör också patienter med svag ekonomi. De söker oftare till vårdcentra­len och drabbas av den höjda avgiften, konstatera­s det i tjänsteutl­åtandet, medan de som bor i resursstar­ka områden oftare går till specialist­er, där ju avgiften sänks.

Klen tröst

Högkostnad­sskyddet, med frikort efter en kostnad på 1150 kronor under en 12månaders­period, gör dock att höjningen inte slår så hårt, menar de.

En klen tröst dock för dem som hittills kunnat söka vård gratis: personer med stora stödbehov enligt LSS, tortyrskad­ade, värnplikti­ga, barn och unga som hänvisats till akuten av till exempel husläkare, och intagna på kriminalvå­rdsanstalt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NY TAXA. Region Stockholm vill införa en mer enhetlig patientavg­ift.
FOTO: MOSTPHOTOS NY TAXA. Region Stockholm vill införa en mer enhetlig patientavg­ift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden