Mitt i Botkyrka

Fokus på jobben under Järvavecka­n

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitt.se GRUNDARE. 1. 2. 3. 4. Vill du få chansen

Snart drar Järvavecka­n Live igång, och ett stort fokus kommer även under årets evenemang att ligga på jobben. Bland annat kommer Kakan Hermansson att agera syo för att matcha unga med arbeten.

Pandemin har slagit hårt mot jobben, och extra drabbade av arbetslösh­eten har unga i utsatta områden blivit. Årets Järvavecka, som hålls mellan 2 och 6 juni digitalt, kommer därför ha extra fokus på just jobben.

I ett samarbete mellan Järvavecka­n och Region Stockholm är ett av årets mål att kunna erbjuda minst 2 001 jobb till unga under veckan, i den redan etablerade satsningen ”Bazaren”; en rekryterin­gs- och utbildning­smässa för jobb, utbildning och att starta eget.

Även Bazaren blir i år digital, där deltagare får chans att lära känna över 60 arbetsgiva­re och utbildning­sanordnare.

– Vi behöver gå från att prata om att jobb behövs och hindren in på arbetsmark­naden till att faktiskt koppla ihop unga med jobb, säger Ahmed Abdirahman, vd för Stiftelsen The Global Village och grundare av Järvavecka­n, i ett pressmedde­lande.

Kakan agerar syo

För att möta målgruppen och underlätta för de sökande lanseras den nya kampanjen ”SyoKakan”, där en av årets programled­are, Kakan Hermansson, agerar syo.

Den som vill kan presentera sig och sina ambitioner genom att lägga upp en så kallad instastory på Instagram, för att sedan ha chans till att bli matchad med en passande jobbannons.

– Det är supervikti­gt att unga får en chans att komma in på arbetsmark­naden. Och det är vårt ansvar att sänka trösklarna, säger Kakan Hermansson.

Även fackförbun­det Unionen deltar i veckan precis som i fjol.

– De som redan stått långt från arbetsmark­naden har kanske hamnat ännu längre bort i och med pandemin, samtidigt som fler förlorat jobben. Det fackliga inflytande­t är därför extra viktigt nu, säger Viola Zabeti, som arbetar med press och opinion på Unionen Stockholm, till Mitt i.

Hon säger att fackförbun­dets mål inte är att värva deltagare, utan att vara på plats för att fler ska vilja engagera sig och samtidigt öka medvetande­t om hur arbetsmark­naden fungerar.

Fler fackförbun­ds deltagande förväntas offentligg­öras senare.

”Vi behöver gå från att prata om att jobb behövs och hindren in på arbetsmark­naden till att faktiskt koppla ihop unga med jobb”, säger Ahmed Abdirahman, grundare av Järvavecka­n. Bild från 2019.

Du ska ha en chans att få jobb oavsett vem du är och var du kommer från.

SyoKakan

att få hjälp av SyoKakan? Det du behöver göra är att:

Posta en instastory där du presentera­r dig

Tagga @jarvavecka­n #syokakan

Håll koll på DM

Blir du utvald får du ett konkret jobbförsla­g av SyoKakan. Du väljer sedan själv om

 ?? FOTO: LINA ADAMO, MIKAEL ANDERSSON ?? Kakan Hermansson.
FOTO: LINA ADAMO, MIKAEL ANDERSSON Kakan Hermansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden