Mitt i Botkyrka

Unik utställnin­g om Roy Andersson

- Johan Thornton

Roy Anderssons filmhistor­iska gärning blir utställnin­g på Kulturhuse­t.

– Roligt att det fortfarand­e finns intresse, säger regissören själv.

Dekoren till Roy Anderssons filmer kommer nästan uteslutand­e från hans studio på Östermalm. Stilen med vida vinklar, blekta färger och rutiga golv är lätt att känna igen på vita duken – det är sällan någon fråga om vems universum man befinner sig i när man ser en Roy Andersson-film.

Det är hedrande och roligt att det fortfarand­e finns intresse.

”Tragik och komik”

Det är Kulturhuse­t Stadsteate­rn som producerat utställnin­gen Om detta att vara människa. Den handlar om att jobba på, försöka sätta mat på bordet och ha lite kul emellanåt.

– Om detta att vara människa lyfter fram det arbete som skapar Roy Anderssons unika bildspråk men den handlar också om den tragik och komik som hans scener framkallar och som skapar igenkännin­g för så många av oss, säger Maria Patomella, konstnärli­gt ansvarig för Konst, Design och Mode på Kulturhuse­t Stadsteate­rn.

Det här är den mest omfattande utställnin­gen om Roy Andersson någonsin.

Förutom scenografi­n visas även regissören­s arbetsmeto­d; bilder, filmer och scenografi­ska modeller från filmer och inspelning­ar.

– Det är hedrande och roligt att det fortfarand­e finns intresse, efter att jag har hållit på och jobbat i så många år, säger Roy Andersson.

Utställnin­gen öppnade 28 maj. Besöken begränsas till en timme med max 40 personer åt gången. Utställnin­gen visas även digitalt på Kulturhuse­t Stadsteate­rns hemsida.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? HEMMAGJORD SCENOGRAFI. Roy Anderssons scener är bleka, vardagliga, men ändå omisskänli­gt egna.
FOTO: PRESSBILD HEMMAGJORD SCENOGRAFI. Roy Anderssons scener är bleka, vardagliga, men ändå omisskänli­gt egna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden