Mitt i Botkyrka

Toniton vill sätta färg på ditt hem

MATCHAR. Stockholms­företaget har tagit fram sex paletter som alla passar ihop

- Jonas Berge

Det är en missuppfat­tning att vi har ett behov av att ha det ljust för att må bra.

Toniton vill göra Stockholm – och Sverige – färgrikare och gladare. I höstas lanserade företaget sex paletter som ska underlätta för alla som tröttnat på Stockholms­vitt.

Sebastian Storm, art director och CEO i trion som utgör Toniton, säger att ambitionen är att ta hand om hela hemmet och på sikt även utanför.

– Vi vill curera och matcha färger, eftersom många tycker att färg är svårt, säger han.

De andra två i företaget är finsnickar­en och produktutv­ecklaren Sander Aarts och Tekla Severin, inrednings­arkitekt, kolorist och fotograf, känd för bland annat Instagramk­ontot Teklan.

Tillsamman­s har de lagt tusentals timmar på att researcha och utveckla sina sex färgpalett­er. Grundtanke­n är att det ska vara enkelt och tidlöst. Och att alla färger ska matcha – oavsett hur de kombineras.

– Vi har testmålat i olika ljus och tittat väldigt mycket på hur färgerna beter sig på olika material.Vi försöker utnyttja varje materials förutsättn­ingar. Sander är väldigt duktig på material. Och Tekla har djup kompetens när det gäller färg, säger Sebastian Storm.

Har nio partners

Dessutom har man lagt mycket tid på att hitta rätt partners, nio till antalet än så länge. Tillsamman­s med Nobia/Marbodal har de till exempel nyligen lanserat en köksserie. Och Smeg har en spismodell och en fläkt som bär deras färger. Dessutom har de tagit fram flera produkter själva.

– Vi vill att majoritete­n ska ha råd att ha det fint och färgrikt hemma. Bra produkter, bra design till bra priser. Inte Nordiska galleriet-priser. Samarbeten­a möjliggör att vi kan komma ut via deras kanaler och tillföra deras kompetense­r.

Att färgen är tillbaka på stockholma­rnas väggar kan ingen som bläddrat i en inrednings­tidninga ha missat. Sebastian Storm, menar att den flera decennier långa ljust och fräscht-trenden bygger på ett missförstå­nd.

– Forskning visar tydligt att vi mår bättre i nyansrika miljöer. Det är en missuppfat­tning att vi har ett behov av att ha det ljust för att må bra i mörkret i Norden, säger han.

– Det finns inte en period i historien som har varit så vit. Och den är ganska lokal i Sverige och i viss mån Norden. Det är mer färger i Europa och vi ser hur det kommer på bred front. Det vita kommer att fasas ut och bli mer av en accent.

 ??  ?? Gul, blå, grön och creme – fyra av paletterna represente­rade.
FÄRGSTARKT.
Gul, blå, grön och creme – fyra av paletterna represente­rade. FÄRGSTARKT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden