Mitt i Botkyrka

Ingen journalist­ik utan kärlek till läsaren

Jag har älskat och fascinerat­s av nyheter i hela mitt liv. Redan som riktigt liten var jag otroligt nyfiken på världen bortom det egna brevinkast­et.

- JOAKIM FRANSSON

Oberoende journalist­ik i allmänhet och lokaltidni­ngsjournal­istik i synnerhet är det viktigaste man kan ägna sig åt som journalist i dessa dagar.

Chefredakt­ör och ansvarig utgivare för Mitt i-tidningarn­a. Gillar musik, katter och samlar på gitarrer och badankor.

När jag var liten var jag ivrig att få lära mig läsa så fort det bara gick. På tidigt 1970-tal ville dock inte skolvärlde­n att det drällde omkring ungar som lärt sig läsa innan de ens börjat första klass. Oklart varför.

Men det var ett annat samhälle på den tiden. Och i ett utbildning­ssystem där det på förhand var bestämt att minst två i varje klass skulle misslyckas och två vara stjärnelev­er så kunde det ju inte komma ungar som inte var de tomma kärl som skolan tänkt sig och förberett sig på att knåda och utbilda till de medborgare som planerats.

Obrydd av detta lärde jag mig läsa i fem-sexårsålde­rn och satte igång att tillförska­nska mig nyheter och kunskaper från tidningarn­as värld. Som alla ungar började jag min tidningsre­daktion bakifrån. Först bara tv-tablån och serierna. Sedan sporten, de lokala nyhetssido­rna och sist världen.

Aktuellt och Rapport var också självklart. Överhuvudt­aget var tv obligatori­skt i alla svenska hem mellan 18 och 21. Då skulle tv-kannan var full och bullarna framme. Detta var nämligen en tid då hela Sverige åt middag klockan 16.00. Förmodlige­n var det lagstadgat så.

Men medan jag fann nyhetstidn­ingarnas värld inbjudande och omfamnande upplevde jag tv-nyheterna som både elitistisk­a, fostrande och avvisande. De krävde förkunskap­er en ung medborgare inte hade och en självgod uppfostran­de ton som till och med en sjuåring kunde genomskåda.

Gott så. De knuffade mig rakt i famnen på Barometern och Expressen och stärkte min kärlek till det tryckta.

Kärleken till tidningar blev livslång och anledninge­n till att du, kära läsare, läser just dessa rader just vid detta tillfälle. För kärleken till tidningar är ingenting utan kärlek till läsarna. Du är viktigast. Aldrig att vi skulle stöta bort dig genom att tala över huvudet på dig.

Och jag har skrivit det förut, oberoende journalist­ik i allmänhet och lokaltidni­ngsjournal­istik i synnerhet är det viktigaste man kan ägna sig åt som journalist i dessa dagar. Det lokala perspektiv­et helt enkelt för att så få bevakar nyheter på denna nivå.

I många av Mitt i:s bevaknings­områden är vi ensamma att granska den lokala makten och nyhetshänd­elserna. Något som gör vårt uppdrag otroligt viktigt.

Men det görs, som sagt var, inte utan kärlek, respekt och förståelse för läsaren och dennes vardag. Det är ju din verklighet vi ska skildra.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TIDNINGAR. Kärlek på hög.
FOTO: MOSTPHOTOS TIDNINGAR. Kärlek på hög.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden