Mitt i Botkyrka

Äntligen får de äldre sitt unga umgänge tillbaka

Satsningen stoppades under pandemin – projektet i gång på nytt

- Albin Tingstedt

Satsningen där äldre på Villa Riksten i Tullinge får träffa yngre från närområdet hann precis börja innan den fick pausas när covid-19 slog till. Nu, mer än ett år senare, kan de träffas igen.

Projektet handlar dels om att förgylla tillvaron för äldre på äldreboend­en, dels att visa de positiva sidorna av äldreomsor­gen för unga. Och det såg ut att gå vägen – i två veckor, innan covid-19 slog till och man stängde all fysisk kontakt mellan de äldre på Villa Riksten och unga Botkyrkabo­r.

– Det blev svårt att upprätthål­la en kontakt med de äldre. Vi försökte ha allsång på gården så ofta vi kunde, och göra allt som gick att göra på distans – skriva kort, plocka blommor och skicka till dem, göra brädspel som förberedel­se inför när vi fick träffas igen. Det var så klart svårt och jobbigt, men det var bara att göra det bästa av situatione­n, förklarar Tullingebo­n Liv Samuelsson som är en av de unga som engagerat sig.

Plantering på schemat

Men nu när restriktio­nerna lättat och alla boendena på Villa Riksten är vaccinerad­e, är ungdomarna åter välkomna. Dock under restriktio­ner.

– Vi har munskydd när vi är utomhus, och utöver det har vi också visir om vi är inomhus. Vi ska helst också undvika närkontakt, men det kan vara svårt med de äldre.

Men det är ett pris vi är beredda att betala för att ens få vara där, och det är det definitivt värt, säger Liv.

”Ömsesidigt”

Senast hängde Liv tillsamman­s med Staffan Melinder. På schemat stod plantering och en dag i växthuset.

– Det var jättetrevl­igt. Han kan vara envis som de flesta äldre, men då får man vara beredd med tydliga instruktio­ner. När man sedan gör saker tillsamman­s, kan det hända att det man gör väcker gamla minnen hos de äldre, och det väcker ju en del samtal och skratt, säger Liv. Hon drogs till yrket när företaget Ung omsorg, som står bakom projektet där äldre och yngre möts, kom till hennes skola och berättade om satsningen. Både Livs mamma, mor- och farmor arbetade inom äldreomsor­gen, så det kändes som ett naturligt val.

– Jag ville ge chansen för äldre som kanske inte får besök så ofta att vara den personen som de får göra roliga saker och skratta tillsamman­s med. Och jag tror det är ömsesidigt.

Det väcker en del samtal och skratt.

 ??  ??
 ?? FOTO: BENJAMIN KAINZ/UNG OMSORG ?? VÄXER TILLSAMMAN­S. Trädgårdsa­rbete och en stund i växthuset stod på schemat när Staffan Melinder på äldreboend­et Villa Riksten fick besök av Liv Samuelsson från Ung omsorg.
FOTO: BENJAMIN KAINZ/UNG OMSORG VÄXER TILLSAMMAN­S. Trädgårdsa­rbete och en stund i växthuset stod på schemat när Staffan Melinder på äldreboend­et Villa Riksten fick besök av Liv Samuelsson från Ung omsorg.
 ??  ?? TILLSAMMAN­S IGEN. Ung omsorg hade precis börjat besöka de äldre på Villa Riksten när det drogs i handbromse­n och alla besök på äldreboend­en förbjöds. Nu är alla boenden vaccinerad­e, och besök är åter tillåtet, dock under fortsatta restriktio­ner.
TILLSAMMAN­S IGEN. Ung omsorg hade precis börjat besöka de äldre på Villa Riksten när det drogs i handbromse­n och alla besök på äldreboend­en förbjöds. Nu är alla boenden vaccinerad­e, och besök är åter tillåtet, dock under fortsatta restriktio­ner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden