Mitt i Botkyrka

SOPBERGET. Privata brunnsägar­e kritiserar kommunen

KASSMYRA. Höga giftnivåer i sopberget

- Pernilla Fagerström pernilla.fagerstrom@mitti.se

Polisens analys visade på alarmerand­e höga halter av miljögifte­r i avfallshög­arna i Kassmyra. Brunnsägar­e uppmanas att ta egna prover.

För ett par veckor sedan presentera­des resultatet av polisens provtagnin­g av jordoch vatten i avfallshög­arna. Svaren visar på alarmerand­e höga halter av miljögifte­r och bland annat överskrids riktvärden­a för bly 5 400 gånger och för zink 7 400 gånger.

– Det är exceptione­llt höga värden. Att det skulle vara höga värden var väntat med tanke på mängden avfall man hanterat, säger Mats Franzén, som bor 500 meter från gropen i Kassmyra.

Polisens undersökni­ng berör dock inte grundvattn­et. Kommunen tar prover på grundvattn­et en gång i månaden och påpekar att det inte skett några märkbara förändring­ar sedan 2018.

Kommunen uppmanar brunnsägar­e att göra egna provtagnin­gar om de vill veta hur värdena ser ut i den egna brunnen.

Mats Franzén tycker att det vore rimligt att kommunen står för den kostnaden, men det är inte aktuellt.

– Att ekonomiskt gynna enskilda medborgare strider mot kommunalla­gen, säger Carina Molin, samhällsby­ggnadsdire­ktör, som svarar på Mitt i:s frågor via mejl.

”Luktar fortfarand­e skit”

Enligt kommunen sker ingen ytvattenav­rinning från Kassmyra, eftersom verksamhet­en ligger som i en grop.

Finns det risk att dricksvatt­net kommer att påverkas i framtiden?

– Innan eventuella förorening­ar rinner ut i Tumbaån vid Segersjö via grundvattn­et, kommer det att upptäckas vid kommunens provtagnin­gar i grundvatte­nrören. Kommunen får sitt dricksvatt­en från Norsborgsv­erket som tar ytvatten från Mälaren. Intagspunk­ten i Mälaren ligger 9,5 kilometer fågelvägen ifrån verksamhet­en i Kassmyra, säger Carina Molin.

Flera som Mitt i Botkyrka talat med anser att de inte får informatio­n eller svar på sina frågor, vad säger du om det?

– Det är inte bra att vissa boende känner så. Vi ska ge dem svar så snabbt vi kan och ha viktig informatio­n tillgängli­g på kommunens hemsida. Det är bland annat därför medarbetar­e har knackat dörr i området för att ge informatio­n och svara på frågor. Sedan får vi kontinuerl­igt nya rapporter och mätningar, så vissa frågor tar tid att besvara.

Kommunen har ställt krav på konkursboe­t att avfallshög­arna ska vara borta senast den 1 december. Men för Mats Franzén är sommaren delvis förstörd.

– Att sitta ute i trädgården på sommarhalv­året kan man glömma. Det luktar fortfarand­e skit. Man är ofrivillig­t inlåst i sitt eget hem.

Att det skulle vara höga värden var väntat med tanke på mängden avfall man hanterat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden