Mitt i Botkyrka

Vikarierna kan bli avgörande för välfärden

- Eva Wikström, vd på Omställnin­gsfonden

Under semesterpe­rioden är det många sommarvika­rier eller sommarjobb­are som för första gången kommer ut på arbetsplat­ser. Undersköte­rska, vårdbiträd­e samt arbete inom hemtjänst eller på äldreboend­en är enligt Arbetsförm­edlingen de vanligaste anmälda sommarjobb­en 2021.

Med allt fler äldre och yngre invånare måste antalet medarbetar­e i välfärden öka med 13 200 varje år, visar en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Omställnin­gsfonden, som bildats av arbetsmark­nadens parter inom välfärdsse­ktorn, har som uppdrag att förvalta 750 miljoner kronor under tre år för att främja karriärväx­ling och kompetensu­tveckling. Under 2021–2023 kan regionen, kommunerna och de kommunala företagen i Stockholms län söka totalt 108,2 miljoner kronor från Omställnin­gsfonden för att kompetensu­tveckla medarbetar­e.

Omställnin­gsfondens uppmaning till verksamhet­schefer är att se semesterpe­rioden som ett bra rekryterin­gstillfäll­e. Vikarier och sommarjobb­are kan genom rätt stöd och kompetenss­atsningar på sikt bli avgörande för att klara utmaningar­na inom välfärden.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden