Mitt i Botkyrka

Så sparar du sommaren på flaska och burk

TIPS. Experten Malin Landqvist delar med sig av sina bästa tips och tricks

- Jonas Berge

Orolig över att sommaren snart är över? Se till att spara årstiden på flaska – eller burk. Mitt i bad Malin Landqvist, som bland annat skrivit boken ”Safta och sylta”, om hjälp.

Om frukt och bär varit religion hade skribenten, författare­n och matstylist­en Malin Landqvist definitivt varit predikant. Att höra henne gå i gång på ämnet är som att åka på en vindlande upptäcktsf­ärd genom en dignande fruktträdg­ård. Frågan är bara var vi som är noviser ska hoppa på.

– Börja med saft, säger hon bestämt.

– Det är svårt att misslyckas med och man får verkligen sommaren på flaska. Det är väldigt tacksamt och då tror jag att man får blodad tand. Se det som en trestegsra­ket. Nästa steg är sylten som är ganska ganska tålig och det gör inget om den är lite för lös, säger hon.

Marmeladen är sista steget. Den är trixigast, tycker hon och det har med pektin och sockermäng­der att göra.

Frisk dryck av bladen

När vi pratar i början av sommaren slår hon ett slag för svartvinbä­rsbladen, som blir en frisk och god dryck – tistrondri­cka. Sedan är det fläderblom­mornas tur. Dem har många upptäckt.

– Vad man glömmer är att det går otroligt bra att använda bären också. Det är något helt annat. De smakar mer som salmbär, eller en mix av hallon och björnbär, men mognar inte förrän i augustisep­tember.

Blanda gubbar med fläder

Få smaker är så intimt förknippad­e med sommar som jordgubbar. Sommar är jordgubbar. Jordgubbar är sommar.

– Strunta i de belgiska och vänta till de svenska kommer och sedan bara frossa! Det finns en poäng med att få längta, säger Malin Landqvist, som säger att jordgubbar med fördel blandas med fläder.

– Det är otroligt gott. Våga testa att ha i lite flädersaft eller -blommor i jordgubbss­ylten. Där fick ni ett bonustips!

Malin återkommer flera gånger till smakkompis­ar, smaker som gifter sig. Fläder är alltså en smakkompis till jordgubbar. Rabarber är en annan.

– Sedan kommer allt lite allt på en gång: Hallon – jag älskar hallon – vinbär, krusbär. Alla de svenska sommarbäre­n. Körsbär. Importerad nektarin och persika. Det gör mig lite stressad, säger hon.

Vill man slippa lite av stressen föreslår hon att frysa in bären. Helst styckfrysa. Man lägger till exempel vinbär på en bricka som går in i frysen. När de är frysta lägges dem i påse.

Smultronet utnämner hon till The Queen – naturens drottning.

– Det är lite som rysk kaviar… Bara vart tredje eller vart fjärde bär är så sött att det fyller munnen. Att det finns sådan smak i naturen är magiskt!

Det är svårt att misslyckas med och man får verkligen sommaren på flaska.

 ?? FOTO: PER RANUNG, MOSTPHOTOS ?? ”THE QUEEN”. Malin Landqvist utnämner smultronet till naturens drottning.
FOTO: PER RANUNG, MOSTPHOTOS ”THE QUEEN”. Malin Landqvist utnämner smultronet till naturens drottning.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden