Mitt i Botkyrka

Internatio­nell mat i fokus i Rönninge hela augusti

MATFEST. Månadslång festival belyser vikten av hållbarhet

- Albin Tingstedt

Hela världen har kommit till Rönninge, åtminstone i smakväg. Under augusti har Mat&smakfestiv­alen tagit plats på Glassbaren och nästa vecka är den sista för i år. Men bland alla smaker finns också ett allvar – framtidens hållbarhet.

Susanne Ferrer Graham och Alexis Ferrers glassbar står på många Salem- och Rönningebo­rs ”måste besöka”lista när värmen bjuder på. Men just i år är det inte bara glassen som står i fokus.

En månadslång festival, Mat&smak-festivalen, har äntrat scenen, där besökare bjuds med på en vegetarisk matresa genom hela världen – men från lokala råvaror. Den här veckan var det afrikanska smaker som stått i rampljuset.

– Det här är resultatet av flera olika tankespår och idéer som vi haft länge. Vi har länge velat ha en festival där människor kan mötas, samtidigt som vi vill bidra till ett mer hållbart tankesätt hos folk. För vid omställnin­gen till mer hållbar mat och en mer hållbar miljö måste man ta hjälp av festen, och då visa på förändring­ar som sker nära oss, säger Susanne Ferrer Graham.

Och sedan festivalen­s start har det tillströmm­at folk i omgångar.

– Det är helt väderberoe­nde. Ibland kan det vara lugnt, men andra gånger, som i dag, kan det vara hur mycket folk som helst. Men alla verkar tycka om det, säger Susanne.

”Glad, men förvånad”

Och festivalen lockar. Det är en salig blandning människor som hittat till den gula villan i Rönninge när Mitt i kommer på besök. Gamla, unga och riktigt små sitter utspridda över hela trädgården och njuter av glass, och mat av husets kock Nigisty Yebio.

Hon är född och uppvuxen i Eritrea, och bär festivalen till ära en telfi, en traditione­ll folkdräkt som bärs vid fest och högtid. Under veckan har hon serverat injera.

– Det är som pannkakor som man äter tillsamman­s med olika grytor. Och man äter det med händerna, säger hon.

Hur har det varit att laga en eritreansk maträtt på råvaror från Rönninge?

– Det är jätterolig­t. Jag är glad, men lite förvånad över att så många uppskattar vegetarisk mat med eritreansk inspiratio­n.

Hållbarhet och politik

Vi har länge velat ha en festival där människor kan mötas.

Men festivalen är också en hyllning till demokratin, och är i allra högsta grad politisk, menar Susanne. Både hon och Alexis bodde en period på Kuba, där demokratin i Sverige kändes avlägsen.

– Efter det vi sett där vill vi bara kyssa demokratin, säger hon.

Därför har de under nästa vecka bjudit in till lokalpolit­iker till festivalen för samtal om stora och hållbara beslut, för att bjuda in till mer närdemokra­ti.

Nästa vecka är också sista veckan, och då är det europeiska maträtter som kommer stå i centrum. För maten står Nigistys dotter Yanet.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? Alexis Ferrer, Susanne Ferrer Graham och Temuulen håller ställninga­rna i Glassbaren medan Nigisty Yebio och dottern Yanet kämpar på i köket.
TRIO.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT Alexis Ferrer, Susanne Ferrer Graham och Temuulen håller ställninga­rna i Glassbaren medan Nigisty Yebio och dottern Yanet kämpar på i köket. TRIO.
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? VÄLLAGAT. Varje vecka genom augusti har det varit ett nytt världsdels­tema med en ny kock som har fått laga mat inspirerat från veckans världsdel med råvaror från Rönninge. Den här veckan var det Afrikatema, och kocken Nigisty Yebio stod för maten.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT VÄLLAGAT. Varje vecka genom augusti har det varit ett nytt världsdels­tema med en ny kock som har fått laga mat inspirerat från veckans världsdel med råvaror från Rönninge. Den här veckan var det Afrikatema, och kocken Nigisty Yebio stod för maten.
 ??  ?? DEKORATIVT. Mat&smak-festivalen har ett världstema.
DEKORATIVT. Mat&smak-festivalen har ett världstema.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden