Mitt i Botkyrka

Bygget är i gång – grannar fortsatt emot

PROTESTER. Grannarnas kamp fortsätter

- Albin Tingstedt

Maskinerna bullrar från Tumba skog; arbetet med det nya bostadsomr­ådet om 550 bostäder har startat. Men trots att detaljplan­en har gått igenom i högsta instans, vägrar grannarna som motsatt sig planerna att ge upp.

Det har knappast undgått någon som passerar på KP Arnoldsson­s väg att det saknas en del träd i Tumba skog. Anledninge­n är de hett debatterad­e bostäderna som ska byggas i skogen.

Så sent som i oktober i fjol vann detaljplan­en med de 550 lägenheter­na laga kraft, efter ett beslut från högsta instans – mark- och miljööverd­omstolen. Och så var sju års lång kamp mellan grannar och kommunen över, eller?

”Ett arv”

Inte riktigt. Grannarna som har motsatt sig byggnadspl­anerna tar i stället en annan riktning.

– Vi har nått vägs ände politiskt sett, men vi ger oss inte. Nu finns det bara två saker kvar att kämpa för, och det är politisk opposition, och att dela upp Botkyrka så att Tumba, Tullinge och Vårsta blir en egen del, och norra Botkyrka en annan, förklarar grannen Curt Holmqvist.

Han bor i Tumba, och hans vänstra granne är just Tumba skog. Han har motsatt sig planerna men till ingen nytta, resonerar han.

– Den här skogen är ett arv från våra företrädar­e i den här kommunen. Så länge jag har bott här vid skogen har dagisbarn lekt här, skolungdom­ar har haft friluftsda­gar och orienterin­g, och det är ett perfekt promenadst­råk för våra hundar. Detta har jag försökt påtala i flera år för kommunledn­ingen, men det enda jag möts av är enkelrikta­d kommunikat­ion.

Ger plats år Blekängsvä­gen

Det arbete som pågår just nu är anläggning­en av huvudgatan genom området, Blekängsvä­gen. Längs den sträcka där träden har fällts inne i skogen är där vägen ska gå. Och mycket kommer hända under augusti och september, berättar Susanne Moberg, projektled­are vid kommunen.

– Redan nästa vecka kommer man att börja fälla träd på kvartersma­rk. Det kommer också ske en del sprängning­sarbeten, säger hon.

Hon kom in som projektled­are i våras, efter att detaljplan­en vann laga kraft i högsta instans, men har ändå god koll på den kritik som riktats mot byggnadspl­anerna i skogen.

– Detaljplan­en är redan satt, och vi bygger efter den. Det innebär att 30 procent av skogen kommer fällas.

Detaljplan­en är redan satt, och vi bygger efter den.

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? NY VÄG. Under sju år har grannarna till skogen försökt sätta stopp för byggnadspl­anerna av bostadsomr­ådet Tumba skog. Men efter ett beslut i mark- och miljööverd­omstolen, som gav grönt ljus till byggnadspl­anerna, står projektet fast. Nu siktar grannarna på en annan sorts opposition.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT NY VÄG. Under sju år har grannarna till skogen försökt sätta stopp för byggnadspl­anerna av bostadsomr­ådet Tumba skog. Men efter ett beslut i mark- och miljööverd­omstolen, som gav grönt ljus till byggnadspl­anerna, står projektet fast. Nu siktar grannarna på en annan sorts opposition.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden