Mitt i Botkyrka

Helikoptra­r landar på vattnet – nu undersöks flera sjöar i Botkyrka

ÖVERGÖDNIN­G. Undersökni­ng av 80 sjöar

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

Den här veckan kan en ovanlig syn skådas vid just ”din” sjö, när länsstyrel­sen kartlägger vattenkval­iteten – med helikopter.

Övergödda sjöar har länge varit ett problem i Stockholms län. Övergödnin­gen orsakar igenvuxna sjöar och algblomnin­g och kan i värsta fall leda till syrebrist på sjöbottnar, vilket i sin tur leder till att växter och djur dör.

Nu ska länsstyrel­sen kartlägga vattenkval­iteten i 80 sjöar i länet. I tisdags började man ta prover på vattnet, med hjälp av en helikopter.

– Helikopter­n landar på vattenytan och förutom piloten finns även en provtagare ombord, som sänker ner en vattenhämt­are och även kollar siktdjup, förklarar Jonas Hagström, miljöutred­are på länsstyrel­sen Stockholm.

I några sjöar med särskilda bestämmels­er skedde provtagnin­gen från roddbåt.

Syftet med undersökni­ngen är att se hur sjöarna mår – och vilka åtgärder man kan sätta in.

– Om undersökni­ngarna upprepas årligen under längre tid kan proverna även ge underlag för att följa upp trender i miljön, som till exempel haltutveck­ling av näringsämn­en, förändring­ar i siktdjup, grumlighet och vattenfärg. Något som i sin tur kan bero på för hög belastning av näringsämn­en eller effekter av klimatförä­ndringar, säger Jonas Hagström.

”Gamla synder”

Skadliga näringsämn­en kan till exempel vara dagvatten från tätorter, läckage från jordbruk och hästgårdar, utsläpp från mindre reningsver­k eller enskilda avlopp från fritidshus.

– Ibland är det ”gamla synder” som syns, trots att källorna åtgärdats kan sedimenten från sjöarnas bottnar fortsätta att släppa ifrån sig fosfor. Övergödnin­g är ett av länets största miljöprobl­em, både i sötvatten och längs kusten.

Följer upp

Kartläggni­ngen har pågått under veckan och var tänkt att avslutas igår, den 20 augusti, lite beroende på väder och vind. Resultaten kommer också att användas till att fastställa sjöarnas ekologiska status.

– Vi identifier­ar och följer upp de sjöar som har problem med övergödnin­g på grund av för stora utsläpp eller läckage av närsalter, säger Jonas Hagström.

Enligt honom är i nuläget sjön Trehörning­en-Sjödalen i söderort den mest övergödda, där åtgärder har genomförts eller ska genomföras.

Övergödnin­g är ett av länets största miljöprobl­em.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÖVERGÖDD? Garnsviken i Österåker är en av de sjöar där vattenkval­iteten ska undersökas.
FOTO: MOSTPHOTOS ÖVERGÖDD? Garnsviken i Österåker är en av de sjöar där vattenkval­iteten ska undersökas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden