Mitt i Botkyrka

Kommunen: Branden inte farlig för dricksvatt­net

- FLISHÖG. Johan Thornton

Brandkåren tog snabbt kontroll över branden på soptippen i Kassmyra. På onsdagsmor­gonen avslutade räddningst­jänsten sin insats.

Redan i vintras, efter att branden i sopstipp i Kagghamra lagt sig fanns det en oro att samma sak skulle ske på soptipp i Kassmyra. Båda sopbergen har två saker gemensamt, de ligger båda i Botkyrka kommun och de har båda tidigare skötts av skandalbol­aget Think Pink.

Förra helgens brand bröt ut vid 16.00 på söndagseft­ermiddagen i en flishög och åtta brandbilar ryckte ut för att för försöka släcka ett sopberg som var 40 gånger 60 meter stor och runt 8 meter hög enligt uppgifter i flera andra medier.

– Det som är positivt är att flishögen består till 75 procent av trä, säger Andreas Blomqvist, operativ chef på Södertörns brandförsv­arsförbund i en kommentar.

Senare under kvällen gick ett VMA, viktigt meddelande till allmänhete­n angående brandröken.

På måndagsmor­gonen var branden dock under kontroll.

Ingen fara för dricksvatt­net

Soptippen i Kassmyra ligger ovanpå Segersjös grundvatte­ntäkt, men riskerna att grundvattn­et kontaminer­as rör endast personer med egen brunn.

”Allt kommunalt dricksvatt­en i Botkyrka kommun kommer från vattenverk­et i Norsborg. Grundvatte­ntäkten i Segersjö används inte och kommunen levererar alltså inget vatten från Segersjön.

Vi beklagar att det i media uppfattats på annat sätt, men grundvatte­ntäkten i Segersjö används inte. Den som har egen brunn, bär själv ansvaret att mäta vattenkval­iteten, skriver kommunen på sin hemsida.

Kommunen, som är ansvarig tillsynsmy­ndighet, har polisanmäl­t händelsen som miljöbrott. Think Pink som varit ansvariga för sopberget i Kassmyra har begärts i konkurs och är även sedan tidigare misstänkt för grovt miljöbrott.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROBERT STENKVIST ?? Branden startade i en stor flishög enligt Södertörns brandförsv­arsförenin­g.
FOTO: ROBERT STENKVIST Branden startade i en stor flishög enligt Södertörns brandförsv­arsförenin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden