Mitt i Botkyrka

Fler röstade i Salem än i Botkyrka

- Albin Tingstedt Pernilla Fagerström

I kyrkovalet får 23 035 Botkyrkabo­r och 7 216 Salembor gå till valurnorna. Sist röstade knappt en femtedel av de röstberätt­igade.

Botkyrka är en separat församling, och Salem är en egen.

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år får rösta. I Botkyrka är det 23 035 personer som får rösta i årets val, medan det i Salem är 7 216 personer.

I kyrkovalet kallas kandidater­na som man kan lägga sin röst på för nominering­sgrupper.

I Botkyrka finns åtta olika nominering­sgrupper att rösta på. Vissa partier känner vi igen från riks- och kommunpoli­tiken, så som Socialdemo­kraterna eller Kristdemok­raterna. Men här finns också andra grupper som Frimodig kyrka och Borgerligt alternativ.

Vart ska pengarna gå?

I Salem är det sju nominering­sgrupper.

Vad har då politik med kyrkan att göra? Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan betalar en kyrkoavgif­t. Valet handlar framför allt om de olika nominering­sgrupperna­s syn på hur de pengarna ska användas och hur kyrkans verksamhet ska bedrivas.

Ökat valdeltaga­nde

I kyrkovalet 2013 röstade nästan 11 procent i Botkyrka. Valdeltaga­nde ökade dock rejält i valet 2017, då strax över 18 procent röstade, vilket var något lägre än rikssnitte­t. Valdeltaga­ndet i landet var det högsta sedan 1950.

I Salem var valdeltaga­ndet lite högre. 2013 låg siffran på strax över 13 procent, medan det 2017 låg på 20 procent.

Vilken vallokal du ska rösta i den 19 september står på röstkortet som du får hem i brevlådan.

Vill du förtidsrös­ta kan du göra det på följande ställen i Botkyrka och Salem: Tumba kyrka, Ljusets kyrka, Tullinge gård och Säby församling­shem.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? KYRKOVAL. Den 19 september är det kyrkoval. I Ljusets kyrka kan du förtidsrös­ta. För tider se Botkyrka församling­s hemsida.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M KYRKOVAL. Den 19 september är det kyrkoval. I Ljusets kyrka kan du förtidsrös­ta. För tider se Botkyrka församling­s hemsida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden