Mitt i Botkyrka

Vårstavis försäljnin­g uppe i förvaltnin­gsrätten

- Albin Tingstedt

GRÖDINGE

Många trodde att kampen var slut när nycklarna till Vårstavi skulle lämnas över till mäklare för försäljnin­g i somras. Men så långt hann det aldrig gå. Nu har nämligen Poul Bjerre-sällskapet hittat en ny metod för att förhindra försäljnin­gen.

De årslånga turerna kring psykoterap­ins Poul Bjerres gamla bostad i Grödinge, Vårstavi, fortsätter. På ena sidan står stiftelsen Vårstavi som vill sälja huset, och på andra står Poul Bjerre-sällskapet som vill det motsatta.

Senast Mitt i djupdök i konflikten stod det klart att huset skulle säljas, och att nycklarna till den gamla villan skulle överlämnas till en mäklare. Men riktigt så långt hann det aldrig gå. En specialist på stiftelser har å sällskapet­s vägnar kikat på Poul Bjerres ursprungli­ga testamente, och konstatera­t att det finns fog för att förhindra en försäljnin­g av villan.

– I de första stadgarna som skrevs av Poul Bjerre står det att Poul Bjerre-sällskapet ska ha lika mycket inflytande över donationen (huset och dess inventarie­r, reds. anm.) som styrelsen, säger Anita Widén, ordförande i Poul Bjerre-sällskapet och ledamot i stiftelsen Vårstavi.

Enligt henne har stiftelsen­s styrelse försökt göra ändringar i stadgarna, på så vis att sällskapet inte längre ska ha inflytande över beslut som fattas. Det ogillades av kammarkoll­egiet och länsstyrel­sen.

På paus

Försäljnin­gen av villan har inte kunnat fortgå då flera ärenden ligger hos både länsstyrel­sen och förvaltnin­gsrätten. Ärendet i länsstyrel­sen rör försäljnin­gen, medan ärendet i förvaltnin­gsrätten rör sällskapet­s begäran om att skydda villan med inventarie­r i stadgarna.

– Jag tror att länsstyrel­sen inväntar ett beslut från förvaltnin­gsrätten innan man tar tag i samlingsär­endet kring försäljnin­gen, säger Anita Widén.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Försäljnin­gen av anrika Vårstavi är på paus. Motståndar­na till försäljnin­gen, Poul Bjerre-sällskapet, har hittat en ny metod för att försöka häva en försäljnin­g. Nu är ärendet uppe i förvaltnin­gsrätten.
STOPP?
FOTO: CLAUDIO BRITOS Försäljnin­gen av anrika Vårstavi är på paus. Motståndar­na till försäljnin­gen, Poul Bjerre-sällskapet, har hittat en ny metod för att försöka häva en försäljnin­g. Nu är ärendet uppe i förvaltnin­gsrätten. STOPP?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden