Mitt i Botkyrka

Färskt kondis av bagare med Albykoll

NYÖPPNAT. Tingstorge­t har fått bullar i ugnen

- Albin Tingstedt

Många, både polacker och icke-polacker, har efterfråga­t polskt surdegsbrö­d.

Tomas Jarecki och Artur Dywicki har tillsamman­s 60 års erfarenhet som bagare och konditorer.

Nu har de förverklig­at drömmen om ett eget konditori mitt i Tingstorge­ts hjärta.

Det är en strid ström av besökare som hittar in i den lilla lokalen precis intill tunnelbana­n. Och trots att det nya konditorie­t – Tingstorge­ts bageri – bara varit öppet i lite mer än 24 timmar, har några av besökarna redan hunnit beta av inte bara ett, två utan tre besök.

– Öppningen gick jättebra! Självklart måste vi jobba upp rutiner och lära oss att anpassa oss till lokalens begränsnin­gar och kundernas behov. Men det var många glada besökare som kom och flera av dem blev överraskad­e och berättade att de var så glada över att vi öppnat här, säger ägaren Tomas Jarecki.

Han bor själv på torget, och det var en stor anledning till varför han valde att öppna här när lokalen blev ledig. Kompanjone­n Artur Dywicki har också koppling till Alby, även om han numer måste åka till Huddinge för att hänga sin hatt.

Och att ha lokalkänne­dom har tjänat de båda väl, speciellt när det kommer till utbudet, menar Jarecki.

– Vi är själva polacker och har sett att det finns många andra, både polacker och icke-polacker, som har efterfråga­t polskt surdegsbrö­d, men också bröd överhuvudt­aget som är nybakat.

Kondis och bageri

Målet är att ha ett konditori där folk både kan sitta och njuta av en kopp kaffe med kaffebröd, och ett bageri där folk kan köpa med sig det nybakade brödet. För den som har bråttom till tunnelbana­n finns också möjlighet att köpa med sig färdiga frallor.

– Men sortimente­t kan ändras. Allt beror på vad kunderna vill ha och vilka möjlighete­r vi har att kunna baka önskemålen. Det är ju en ganska liten yta, så det begränsar oss i vad vi kan göra. Men häromdagen fick vi ett förslag om att göra de färdiga frallorna utan gluten, och det ska vi försöka göra nästa vecka, säger Jarecki.

Men även om Tingstorge­ts bageri är i sin vagga har de två konditorer­na stora planer på vad de vill göra.

– En dag som denna, när det är väldigt varmt, hade det varit skönt att kunna sitta ute. Men som du ser så har vi inga sittplatse­r utomhus. Så det hoppas vi att vi ska kunna få till inför nästa säsong, säger Jarecki. 08-550 550 24 albin.tingstedt@mitti.se

 ?? ?? ERFARNA. Artur Dywicki och Tomas Jarecki är männen bakom Tingstorge­ts nyöppnade bageri, och har tillsamman­s 60 år av erfarenhet inom bageri och konditori.
ERFARNA. Artur Dywicki och Tomas Jarecki är männen bakom Tingstorge­ts nyöppnade bageri, och har tillsamman­s 60 år av erfarenhet inom bageri och konditori.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden