Mitt i Botkyrka

V: Månadskort­et ska kosta 375 kronor

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

375 kronor för ett månadskort. Vänsterpar­tiet tar i ordentligt i ett valutspel om en halvering av biljettpri­serna i kollektivt­rafiken.

Halveringe­n av biljettpri­serna är ett V-utspel på riksnivå, där staten föreslås stå för halva det belopp som genereras av biljettint­äkter ute i regionerna.

I Stockholm bekostas kollektivt­rafiken till hälften av skatt, till hälften av biljettint­äkter.

– Sl-kortet kostar idag 970 kronor, hälften är 485 kronor. Så mycket skulle kortet kosta om regionen fick det nationella stödet nu. Men vi har en sänkning på 110 kronor i vår budget, och den ligger kvar, så priset blir 375 kronor, säger Anna Sehlin (V), regionråd i opposition.

Allt dyrare

Det skulle kosta staten 12 miljarder kronor 2023 och lika mycket 2024. Finansieri­ngen framgår inte av förslaget.

– Det handlar om prioriteri­ngar. Biljettpri­serna höjs mycket mer än andra priser varje år, det är orimligt, säger Anna Sehlin.

I utspelet ingår även ett investerin­gsstöd för att bygga ut kollektivt­rafiken om fem miljarder kronor årligen, att användas för exempelvis elbussar och laddinfras­truktur.

– Här i Stockholm behöver båttrafike­n ställa om från diesel, och det behövs fler elbussar.

Är det inte detta tätortsflä­sk? I glesbygd hjälper inte halverade biljettpri­ser om det inte finns kollektivt­rafik.

– Om fler ställde bilen skulle det göra skillnad. Men att säga det där det bara går en buss om dagen vore ett hån. Men med investerin­gsstöd kan kollektivt­rafiken byggas ut även på landsbygde­n.

Anna Sehlin menar också att halverade biljettpri­ser kompensera­r för att övriga kostnader i samhället har ökat, som mat, bränsle och el. Dessutom går satsningen hand i hand med strävan att minska koldioxidu­tsläppen.

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? UTSPEL. Målet är nolltaxa, men 375 kronor för en månadsbilj­ett är en bit på väg för regionråde­t Anna Sehlin.
FOTO: EIRA DESAX UTSPEL. Målet är nolltaxa, men 375 kronor för en månadsbilj­ett är en bit på väg för regionråde­t Anna Sehlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden