Mitt i Botkyrka

Ekonomisk oro? Så benar du ut din situation!

PYSPUNKA PÅ BOSTADSMAR­KNADEN. Claudia Wörmann: ”Många känner oro av bara farten”

- Love Lind hemma@mitti.se

Alla som ägt i 6-7-8 år, de säljer med vinst fortfarand­e.

Höjda räntor, inflation och stigande elpriser pressar hushållen. Och sen pyspunka på bostadsmar­knaden ovanpå det. Att känna oro över ekonomin just nu är inte konstigt – men går att göra något åt.

Skakigt och osäkert. Så kan man milt uttryckt beskriva det ekonomiska läget i världen just nu. Många har börjat att oroa sig för sin boendeekon­omi och framtiden, menar Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB.

– Priserna går ner, räntorna går upp, inflatione­n är hög. Det här har satt sig i folks medvetande och skapat en allmän oro, säger hon.

Den nya ekonomiska situatione­n slår också olika mot olika hushåll, så det gäller att bena ut var man själv står och hur man ska ta sig an det hela, menar hon.

– Har man barnfamilj handlar oron kanske om att man ska ha mat på bordet, är man ensamståen­de är det extra tufft. För en del är det lättare att parera växlingarn­a, man kan dra ner på konsumtion­en, köra mindre bil och anpassa sig individuel­lt på olika sätt.

– Här är det viktigt att bena ut var oron ligger. Många känner oro av bara farten, att allting bara går från ett läge till ett annat gör en osäker. Man har under många år vant sig vid att man bara lägger ut en bostad för visning och så kommer spekulante­r och budgivning­en är igång. Så är det inte alltid längre, fortsätter hon.

”Folk blir besvikna”

I sitt arbete möter hon många med orostankar, som kanske inte behöver ha det.

– De berättar att ”åh nej, nu har priset på min bostad sjunkit, vad ska jag göra?”. Men när jag frågar om de ska sälja eller köpa, så säger de nej, men de är besvikna på hur marknaden utvecklar sig. Även folk som säljer med vinst kan bli besvikna över att de inte fick bäst pris på gatan, menar hon.

Om man har klart för sig själv varför man känner oro så finns det också något att göra åt det.

– Om man inte är i skarpt läge och måste få ut ett speciellt pris då kan man avvakta lite. Om det är mer bråttom så kanske man får sänka förväntnin­garna lite.

– Om man bor ganska bra så tänker jag att ”vänta lite då”, för fördelen nu om man gör det i ordningen sälja först och köpa sen, är att man slipper känna press. Man står inte med risken att ha två bostäder när det finns ett stort utbud av bostäder. Samtidigt, menar hon, är det ganska bra att vi skakas om lite.

– Varför ska en typ av investerin­g alltid stiga i pris? Så fort du kör ut en nyköpt bil eller båt så har den sjunkit i pris. Men bostäderna ska bara stiga i pris. Det här blir en påminnelse om att bostadspri­serna kan gå ner.

Vissa grupper har det tuffare

Samtidigt, för vissa grupper på bostadsmar­knaden kan det slå hårdare.

– De som köpt på all time high, och kanske väntar barn och behöver större, eller de par som går åt olika håll, de ömmar jag för. Men alla som ägt i 6-7-8 år, de säljer med vinst fortfarand­e.

Även köpare bör tänka igenom sin situation.

– Vissa köpare tror att det är jätterea när buden är få, och att det bara är att köra. Och visst säljs det, men det gäller att hålla koll på den senaste tidens priser också, så man inte drar iväg.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÅ INTE PANIK. Det kanske inte är så illa som du tror, om du tänker igenom din situation ordentligt.
FOTO: MOSTPHOTOS FÅ INTE PANIK. Det kanske inte är så illa som du tror, om du tänker igenom din situation ordentligt.
 ?? PRESSBILD ?? Claudia Wörmann, SBAB.
PRESSBILD Claudia Wörmann, SBAB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden