Mitt i Botkyrka

Kolla på Salem – att bryta sig loss är en god idé

- Styrelsen Tullingepa­rtiet

GÖR SOM SALEM. Tullinge skulle bli lika stor som en medelstor kommun i Sverige.

Med sina 20 500 invånare skulle Tullinge kommun bli lika stor som en medelstor kommun i Sverige och större än var och en av de fem nybildade kommunerna i Mälardalso­mrådet som Salem, Nykvarn, Gnesta, Trosa och Knivsta.

Alla dessa kommuner som frigjort sig har lyckats mycket bra som ”egna” och har i flera fall dessutom lägre kommunalsk­att. Ingen har ångrat sig och velat gå tillbaka till den gamla kommunen.

Salem, med drygt 17 000 invånare, bröt sig loss från Botkyrka kommun redan 1983. I Salem har man låtit bygga om och rustat upp alla kommunens skolor och äldreboend­en och byggt en hel del nya. I Salem har man en egen simhall, ett inomhuscen­trum, ett seniorboen­de i form av en Boviera och dessutom en stabil ekonomi.

Till skillnad från Botkyrka kommun har Salem år efter år mycket nöjda invånare. Tullingepa­rtiet har jämfört Botkyrka med Salem i allt från skattesats­er till företagskl­imat.

Vi kan konstatera följande:

1) Tidningen Fokus har gjort en undersökni­ng om hur de boende uppfattar sin bostadsort. Resultatet blev plats 224 av 290 för Botkyrka. Salem fick placeringe­n 58.

2) I Lärarförbu­ndets årliga ranking av skolorna hamnade Botkyrka på plats 283. Salem kvalificer­ade sig för plats 46.

3) Koladas statistik gällande om äldreomsor­gen fungerar bra i kommunen visar att svaret är 65,2 procent JA i Botkyrka och 76,4 procent JA i Salem.

4) I Svenskt näringsliv­s årliga ranking av företagskl­imatet hamnade Botkyrka på plats 205. Salem kom på plats 67.

Detta är endast några exempel. Tullinge som egen kommun skulle likt Salem bidra till ökad närdemokra­ti och mer nöjda Tullingebo­r. Salems kommunalsk­att 2022 är 31,50 kr och Botkyrkas är 32,23 kr. Det behöver således inte bli dyrare för att göra något bättre. Den som själv vill jämföra kan förslagsvi­s besöka webbplatse­n demoskop.se/kommunindi­katorn.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden