Mitt i Botkyrka

Grannarnas rädsla:

TEKNISK LIVSLÄNGD. Södertörns fjärrvärme AB måste lägga nya

-

Man kör det här på för att driva igenom ett prejudikat.

Runt matbordet hemma hos Christer Gustafsson och Hillo Nordström har grannarna Christer Boije, Christer Gottschalk och Per-arne Palm samlats. De har bara skjortor och tunna tröjor på, utan att bli blå om läpparna.

Men snart kan det bli desto kallare.

För en dryg månad sedan aviserade Södertörns fjärrvärme (SFAB) att de kommer stänga av grannarnas uppvärmnin­g och varmvatten om de och resten av de 70 grannhusen inte betalar för ett helt nytt fjärrvärme­nät tillsamman­s med det kommunala fjärrvärme­bolaget.

Enligt grannarna ska kostnaden totalt bli 30 miljoner kronor, något som sades av SFAB:S representa­nter vid ett möte i Hallunda Folkets hus.

–De sa att de kommer stänga av värmen i april 2024 om vi inte är med och ser till att nätet blir schysst igen. Alla var lite chockade, men när vi dividerade den här summan på 74 boende kom vi fram till att det betyder en utgift på 400 000 kronor per skalle, säger Christer Boije.

Vem betalar?

Fjärrvärme­nätet installera­des på 70-talet, och har nu uppnått sin tekniska livslängd. Det är anledninge­n till att SFAB nu måste byta ut fjärrvärme­nätet för de boende på

Norrskogsv­ägen och Hirdvägen.

Men än är det oklart vem som ska stå för den kostnaden – fastighets­ägarna, SFAB eller en kombinatio­n?

– Vi tittar på hur mycket av den kostnaden som vi kan ta, och där kan vi ännu inte presentera någon siffra. Det är ett beslut som vi måste ta med våra ägarkommun­er Botkyrka och Huddinge. Men vår förhoppnin­g är att det ska bli ett konkurrens­kraftigt erbjudande för de boende som också är på affärsmäss­ig grund, säger Katja Lindblom, projektled­are vid SFAB.

Vad skulle ett affärsmäss­igt pris vara?

–Det vågar jag inte spekulera i.

Får inte subvention­era

Att det erbjudande som just nu ses över av SFAB och moderbolag­et Södertörns energi ska vara ”konkurrens­kraftigt” gäller mot kostnaden för andra uppvärmnin­gsalternat­iv.

Att kommunal fjärrvärme sedan ska bedrivas på affärsmäss­ig grund står lagstadgat i fjärrvärme­lagen och innebär att SFAB inte får sub

 ?? ?? CHOCK. Betala 30 miljoner kronor – eller bli utan värme från april 2024. Det beskedet fick grannarna på Hirdvägen och Nordskens Bland andra Christer Gottschalk och Per-arne Palm.
CHOCK. Betala 30 miljoner kronor – eller bli utan värme från april 2024. Det beskedet fick grannarna på Hirdvägen och Nordskens Bland andra Christer Gottschalk och Per-arne Palm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden