Mitt i Botkyrka

SRV riskerar miljonbot – för påsar

Frågan ska upp i förvaltnin­gsrätten Nu avvaktar vi förvaltnin­gsrättens beslut.

- BOTKYRKA-SALEM Pernilla Fagerström

För de flesta är matavfalls­påsar en brun papperspås­e, varken mer eller mindre. Men nu spelar de bruna påsarna huvudrolle­n i en tvist som kan leda till böter på miljonbelo­pp för SRV.

Förra hösten behövde SRV Återvinnin­g, som ägs av fem kommuner på Södertörn, förnya sin upphandlin­g av matavfalls­påsar. Bolaget tecknade ett separat avtal med en leverantör som redan ingick i ett befintligt ramavtal. Enligt Konkurrens­verket handlar det om en otillåten direktupph­andling, eftersom man inte först annonserat enligt lagen om offentlig upphandlin­g (LOU).

Enligt Konkurrens­verket uppgår avtalet till drygt 25 miljoner kronor. Myndighete­n yrkar nu på att SRV ska betala 1,8 miljoner kronor i så kallad upphandlin­gsskadeavg­ift.

Men SRV har en annan bild av hur det gick till.

– Det finns tre leverantör­er som är med i ramavtalet och de dominerar hela den svenska marknaden. De är de enda som har kapacitet att leverera de här volymerna. När vi frågade dem sa två av tre att de inte kunde leverera. Den tredje sa ja, men att de inte kan godta de villkor som finns i ramavtalet, säger Mette Holst, vd för SRV.

Yrkar på tekniska skäl

Anledninge­n var att efterfråga­n på pappersmas­sa har varit väldigt stor samtidigt som tillgången har minskat på grund av världsläge­t, och att de enligt ramavtalet kunde hotas med vite om de inte levererade.

– Vi informerad­e i hela EU, men ingen hörde av sig. Vi tecknade därför ett avtal med leverantör­en. Det finns möjlighet att yrka på tekniska skäl om det enbart finns en leverantör på marknaden som kan tillgodose de behov som finns, säger Mette Holst.

Konkurrens­verket framhåller å sin sida att LOU enbart tillåter undantag från konkurrens­utsättning av tekniska skäl under mycket exceptione­lla omständigh­eter. Myndighete­n menar att det i detta fall snarare är en fråga om lagerhålln­ing än problem av teknisk natur. Undantaget för tekniska skäl kan därför inte tillämpas, enligt verket.

Konkurrens­verket vänder sig nu till förvaltnin­gsrätten och yrkar att SRV ska betala 1,8 miljoner kronor i upphandlin­gsskadeavg­ift för att ha genomfört en otillåten direktupph­andling.

SRV motsätter sig yrkandet och hävdar dessutom att avtalet uppgick till 3,5 miljoner kronor med möjlighet till förlängnin­g ett år i taget. Alltså långt ifrån de 25 miljoner som Konkurrens­verket hävdar.

– Nu avvaktar vi förvaltnin­gsrättens beslut, säger Mette Holst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden