Mitt i Botkyrka

Expert: Ingen lag hindrar djupare koll

- Albin Tingstedt

Domar från arbetsdoms­tolen ser allvarligt på narkotikab­rottslighe­t.

Botkyrka kommun menar att de gör allt de kan för att garantera en trygg och säker miljö för barn och unga i den öppna fritidsver­ksamheten – så länge det sker inom deras arbetsrätt­sliga förmåga. Men vad innebär det? Mitt i har låtit en expert titta på fallet.

– Domar från arbetsdoms­tolen ser allvarligt på narkotikab­rottslighe­t och bruk, med särskild hänsyn till vilken verksamhet det är frågan om och omständigh­eterna i övrigt. I det här fallet är det av uppenbart stor vikt när man arbetar med barn, säger Petra Herzfeld-olsson, professor i arbetsrätt vid Stockholms universite­t.

– För kommunen kan det bli en fråga om de har möjlighet att omplacera medarbetar­en. De kan också ställa sig frågan om medarbetar­en har begått ett så pass allvarligt brott att man inte längre har förtroende för individen. Då kan omplacerin­gsskyldigh­eten falla.

Inför anställnin­g har kommunen sagt att de gjort det utdrag ur belastning­sregistret som krävs enligt skollagen och som endast visar sexualbrot­t och grova vålsbrott. Ingen djupare koll som skulle kunna visa fler typer av brott har gjorts.

Men det finns ingen lagstiftni­ng som skulle hindra kommunen från att göra en noggrannar­e koll, enligt Herzfeld-olsson.

– Jag känner inte till något lagstadgat förbud för kommunen att begära att den arbetssöka­nde uppvisar ett fullständi­gt utdrag ur belastning­sregistret. I Europakonv­entionens artikel 8 skyddas rätten till privatliv och integritet. Uppgift om lagöverträ­delser anses integritet­skränkande men kan motiveras av godtagbara skäl som är proportion­erliga, säger hon.

 ?? FOTO: RICHARD KIHLSTRÖM ?? EXPERTEN. Petra Herzfeld-olsson, professor i arbetsrätt vid Stockholms universite­t.
FOTO: RICHARD KIHLSTRÖM EXPERTEN. Petra Herzfeld-olsson, professor i arbetsrätt vid Stockholms universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden