Mitt i Botkyrka

Sjukhus och vårdcentra­ler vinnare

BUDGET. Får mer pengar av nya regionstyr­et 2023 – men budgeten går inte ihop

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Allvarligt ekonomiskt läge på grund av inflatione­n.

”Ett historiskt tufft läge”. Det sade nya finansregi­onrådet Aida Hadzialic (S) när regionens budget för 2023 presentera­des.

Inte desto mindre satsas det på akutsjukhu­sen och vårdcentra­lerna.

Budgeten för nästa år i Region Stockholm omsluter 123 miljarder kronor och har nu presentera­ts av det nya styret, som tagit över efter 16 år med borgerligt styre.

Det består av en minoritets­koalition med Socialdemo­kraterna,

Centerpart­iet och Miljöparti­et, och har stöd av Vänsterpar­tiet. De kallar sig mittenkoal­itionen.

– Region Stockholm befinner sig i ett allvarligt ekonomiskt läge på grund av inflatione­n som är den värsta på 30 år. Alla kostnader, som löner, läkemedel och betong växer snabbt. Det är ett historiskt tufft läge, sade finansregi­onrådet Aida Hadzialic (S) vid en pressträff.

Underskott på 3,5 miljarder

Med det sagt uppgav hon att nästa års budget kommer att uppvisa ett negativ resultat på 3,5 miljarder kronor, främst beroende på att pensionsav­sättningar­na sticker iväg.

– Det gör vi för att undvika varsel, inställda avgångar och uppskjuten vård, sade hon.

Vårdval bantas

Så någon svångrem blir det alltså inte. Däremot ska kostnader för administra­tion och byråkrati skäras ner, och konsulter ska fasas ut.

Även vissa vårdval (vårdområde­n där fri etablering­srätt råder, som vårdcentra­ler och specialist­er) kan försvinna. Socialdemo­kraternas, och Vänsterpar­tiets, käpphäst är att inte låta marknaden styra var och vilken vård som finns, och att kostnadern­a för vårdvalen ökat för mycket.

– Vi värnar valfrihet, och vårdgivare som gör rätt för sig och ger bra vård ska vara kvar, sade Hadzialic.

Akutsjukhu­sen får mer pengar: uppräkning­en av ersättning­en ökar från 1,5 procent årligen till 4 procent.

Samtidigt stryks de underskott om totalt 350 miljoner kronor som Södersjukh­uset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus dras med.

Mer till vårdcentra­lerna

Även vårdcentra­lerna får mer resurser. I dag får primärvård­en 17 procent av hälso- och sjukvårdsb­udgeten, vilket ska utökas till 25 procent till år 2030. Ersättning­arna ökar med 5 procent redan nästa år.

–Man ska kunna ringa vårdcentra­len på morgonen och få en tid samma dag om man behöver det, så att man inte behöver söka akut eller beställa ambulans, sade klimatinfr­astruktur och skärgårdsr­egionrådet Gustav Hemming (C).

Fryst Sl-taxa

När det gäller kollektivt­rafiken ska t-banetubygg­nad utredas, framför allt till Bromma flygplats, men även till Fagersjö och ihopkoppli­ng Hjulsta-barkarby och Älvsjö-hagsätra.

Och det blir ingen höjning av Sl-taxan nästa år, sommarlovs­kortet permanenta­s och utökas med lovkort 2024.

 ?? ?? MITTENKOAL­ITIONEN. Det nya styret presentera­r sin första budget: Anton Fendert (MP), Aida Hadzialic (S) och Gustav Hemming (C).
MITTENKOAL­ITIONEN. Det nya styret presentera­r sin första budget: Anton Fendert (MP), Aida Hadzialic (S) och Gustav Hemming (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden