Mitt i Botkyrka

Skolverket vill ändra reglerna för att minska risk för fusk

LJUGIT. Föreningar ska medvetet ha lämnat falska fakturor En fördjupad granskning

- Emma Löf Hagström

av bidrag som betalas ut till läxhjälp avslöjade fusk på vissa håll i Järva. Nu föreslår Skolverket att all läxhjälp ska organisera­s via skolorna hädanefter. STOCKHOLM

Vi föreslår att bidragen inte ska kunna gå direkt till ideella organisati­oner.

Anslaget till bidrag för ideell läxhjälp ökade ordentligt mellan 2020 och 2021, från 20 miljoner kronor till 60 miljoner kronor.

I samband med ökningen fick Skolverket signaler om misstänkt fusk med statsbidra­get, där vissa organisati­oner sökt medel för läxhjälp på falska premisser och att pengarna egentligen använts till annat.

Myndighete­n beslutade därför att göra en fördjupad granskning av bidragsåre­t 2020.

Mitt i har tidigare rapportera­t om hur det hela ledde till att tre av de granskade föreningar­na, varav två skrivna på adresser i Järva, polisanmäl­des av Skolverket.

Föreningar­na ska enligt Skolverket helt ljugit om att de bedrivit läxhjälp, och medvetet ha lämnat in felaktiga uppgifter och falska fakturor.

Med stöd av den fördjupade kontrollen ändrade Skolverket sitt sätt att kontroller­a redovisnin­gen av bidragsår 2021, vilket ledde till att man sammanlagt återkrävde 14 miljoner kronor från olika organisati­oner runt om i landet.

– Det är dock viktigt att påpeka att vi inte vet hur stor del av summan som faktiskt är fusk, och att det är ganska naturligt med återkrav, säger Jonas Krantz, avdelnings­chef på Skolverket.

Vill se förändring

Med bakgrund av granskning­en meddelar Skolverket att de nu vill se betydande förändring­ar i regelverke­t, för att motverka framtida fusk. Myndighete­n har därför lämnat in en hemställan till regeringen om förslag på justeringa­r i förordning­en som reglerar statsbidra­g för läxhjälp.

– Vi föreslår att bidragen inte ska kunna gå direkt till ideella organisati­oner, utan endast till skolhuvudm­än, säger Jonas Krantz.

Strama åt

I praktiken innebär det att ideella föreningar inte längre ska kunna ansöka om bidrag direkt av staten. Skolorna ska i stället ansvara för att identifier­a behovet av att anordna läxhjälp i ett område.

– På det här sättet hoppas vi kunna stärka samarbetet mellan skolor och seriösa föreningar som verkar i områdena. Skolorna ska redan i dag erbjuda läxhjälp och har erfarenhet av att göra det, ibland i egen regi, ibland i samarbete med externa föreningar, säger Jonas Krantz.

I hemställan meddelar Skolverket även att man vill strama åt regelverke­t för vad bidragspen­garna ska kunna gå till.

– Dagens regelverk medger exempelvis inköp av elektronik. Vi vill att bidraget i första hand ska gå till personalko­stnader, viss administra­tion och mellanmål för en mer begränsad summa, säger Jonas Krantz.

Finns det inte risk att viktiga aktörer i områdena försvinner som en följd av förslagen?

– Jag förstår att det finns en oro för det, men systemet måste bli bättre, det är allvarligt att försöka fuska till sig pengar från staten. De flesta organisati­oner sköter sig dock alldeles utmärkt, och vår bedömning och förhoppnin­g är att dessa ska kunna fortsätta verka i områdena genom samarbeten med skolorna. 070-787 87 04 emma.hagstrom@mitti.se

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? GÖRA OM. Efter fusket vill Skolverket strama åt reglerna för hur läxhjälpsb­idrag ska delas ut, och har skickat en hemställan till regeringen. Genrebild.
FOTO: KARIN NILSSON GÖRA OM. Efter fusket vill Skolverket strama åt reglerna för hur läxhjälpsb­idrag ska delas ut, och har skickat en hemställan till regeringen. Genrebild.
 ?? FOTO: SKOLVERKET ?? JONAS KRANTZ. Avdelnings­chef på Skolverket.
FOTO: SKOLVERKET JONAS KRANTZ. Avdelnings­chef på Skolverket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden