Mitt i Botkyrka

Polisen knackar på för en tryggare jul

CIVILKURAG­E. Så agerar du om du hör stök från grannen

- KÄLLA: POLISEN BOTKYRKA Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

Under långhelger ökar våldet i nära relationer. Ändå är mörkertale­t stort. Botkyrkapo­lisen vänder sig nu till allmänhete­n för att tala om hur man bör agera när man misstänker att något inte står rätt till hos grannen.

BOTKYRKA

Redan förra året drog Botkyrkapo­lisens insats Julefrid i gång efter att Anders Wallner inspirerat­s av ett reportage i Polistidni­ngen. Det handlade om Arvikapoli­sens spaningsar­bete mot brott i nära relationer.

–Det är en av de vanligaste brottstype­r som polisen arbetar med. I Botkyrka är vi mycket bra på det brottsföre­byggande arbetet, men då har det varit mycket fokus kring gäng, narkotika och den sortens brott. Där är vi drillade i Botkyrka, och bär med oss de glasögonen hela tiden. Det har varit sämre i brott i nära relation, säger han.

Därför har han dragit i gång Julefrid, som går ut på att få fler privatpers­oner att höra av sig till polisen om de upplever stök från grannen. Fördelarna med det är många, menar Wallner.

– Att folk anmäler det här är den viktigaste faktorn för att vi ska kunna avbryta pågående våld. Det är nästan alltid som vi åker till adresser när något har hänt – sällan innan. Det skulle vara en stor vinst om vi blev bättre på det.

15 poliser knackar dörr

Metoden är, precis som i fjol, dörrknackn­ingar som kommer att ske den 8–10 december av ett 15-tal poliser.

Men insatsen smygstarta­de redan i förra veckan när poliserna Anders Wallner och Emilia Oldenburg knackade på hos Botkyrkabo­n Annika Thörn.

Hon bodde tidigare i Märsta, och det har hänt att hon ringt polisen när hon hört stök hemma hos grannarna. Än har hon inte haft anledning att göra det i Botkyrka.

Men mötet med Annika Thörn gav de två Botkyrkako­nstaplarna andra insikter, bland annat spring i trapphus

3 tips för bättre civilkurag­e

Att folk anmäler det här är den viktigaste faktorn.

Våga lita på en dålig magkänsla. Det kan vara bråk från en granne, dunsar, smällar, blåtiror eller hur man reagerar på hur två grannar beter sig mot varandra.

Våga ring polisen. Många drar sig från att ringa polisen när det gäller sådana här brott, men sanningen är den att polisen sällan sysslar med mer allvarlig brottsligh­et än det här.

Våga prata med den brottsutsa­tte grannen om situatione­n, och bara visa att man uppmärksam­mar situatione­n. som polisen vill titta närmare på.

– Det är just det här som arbetet handlar om – att bygga relationer och förtroende med folk så att de vågar ringa och be om hjälp, säger Emilia Oldenburg.

”Värdefull informatio­n”

Det är omöjligt för polisen att hinna med alla adresser i hela Botkyrka under den här tiden, det är Anders Wallner medveten om.

Trots det är vinsten med en sådan här insats stor, både för Botkyrkabo­rna och Botkyrkapo­lisen, menar han.

–Varje gång vi var ute förra året fick vi in informatio­n om att det kan vara stökigt hos vissa grannar vilket är otroligt värdefull informatio­n för oss. Men folk är också glada att vi är ute på det här sättet, och visar att det här är en brottstyp som vi beivrar, säger Anders Wallner och fortsätter:

– Jag upplever att polisen är duktig på att veta vad som ska göras under en pågående insats, men det vore bra om vi kunde komma in ännu tidigare.

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? FÖREBYGGAN­DE. Polisen i Botkyrka genomför insats Julefrid för att uppmana folk att höra av sig till polisen om de hör stök från grannarna, i hopp om att i större grad komma åt brott i nära relationer.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT FÖREBYGGAN­DE. Polisen i Botkyrka genomför insats Julefrid för att uppmana folk att höra av sig till polisen om de hör stök från grannarna, i hopp om att i större grad komma åt brott i nära relationer.
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? POLISER. Anders Wallner och Emilia Oldenburg är två av poliserna som knackar dörr.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT POLISER. Anders Wallner och Emilia Oldenburg är två av poliserna som knackar dörr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden