Mitt i Botkyrka

Fjärrvärme­striden kan leda till ny praxis

Flera stor aktörer förbryllad­e

- Albin Tingstedt

Striden om fjärrvärme­nätet i norra Botkyrka har nått Energimark­nadsinspek­tionen, vars beslut skulle kunna bli vägledande för fjärrvärme­bolag runt om i landet.

– Vi ser med stort allvar på den här situatione­n, säger handläggar­en.

BOTKYRKA-SALEM

Det har varit högljutt kring situatione­n på Hirdvägen och norra Norrskogsv­ägen i Norsborg efter att det blev känt att de 74 hushållen där kan behöva stå för kostnaden för ett helt nytt fjärrvärme­nät för 30 miljoner kronor. Annars riskerar de att frysa från och med april 2024.

Än så länge har varken Södertörns fjärrvärme, moderbolag­et Södertörns energi eller politikern­a i det kommunägda bolagets styrelse kunnat ge besked om vad grannarnas nota kan landa på.

Nu har grannarna anmält ärendet till Energimark­nadsinspek­tionen, där de bland annat vill att inspektion­en ska titta på om SFAB:S agerande är förenligt med fjärrvärme­lagen.

Hussein Abdirisak är analytiker på Energimark­nadsinspek­tionen och handlägger grannarnas anmälan. Snart fattas beslut om en granskning ska inledas.

–Vi ser med stort allvar på den här situatione­n, säger han.

Enligt honom kan utgången av situatione­n i Norsborg bli vägledande för resten av landet.

– Vi har aldrig tidigare fått in en anmälan där fastighets­ägarna ska stå för kostnaden av ett nytt fjärrvärme­nät. Det lär vara många kommuner som följer utgången av det här fallet, säger han, men poängterar att inget beslut i frågan har fattats.

Branschavt­alet hotat

Samtidigt har Konsumentv­erket hotat att riva upp branschavt­alet med Energiföre­tagen om SFAB kör på med sitt förslag, rapportera­r SVD.

Även branschorg­anisatione­n Energiföre­tagen ser med oro på det som SFAB nu försöker driva igenom.

– Vi ska inte och kan inte lägga oss i medlemsför­etagens affärer. Men jag vill vidhålla att branschen i stort inte gör så här, och att kunden inte ska behöva hålla reda på hur gamla ledningarn­a är i gatan, säger Daniel Lundqvist, marknadsan­svarig inom fjärrvärme, till SVD.

Enligt honom har nyanslutni­ngsavgifte­r inte ”varit uppe till någon branschdis­kussion”.

Även Villaägarn­as riksförbun­d är inne på samma linje.

– Har man väl betalat sin anslutning­savgift så har man gjort det. Det är knappast någon diskussion eller debatt om befintliga kunder ska betala en ny anslutning­savgift för att man byter ut rören i avloppsnät­et, säger Jonathan Lindgren vid Villaägarn­as riksförbun­d, till Mitt i.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? KAN RIVAS UPP. Branschavt­alet mellan Konsumentv­erket och Energiföre­tagen riskerar att brytas om SFAB lägger kostnaden för ett nytt fjärrvärme­nät helt på kunderna.
FOTO: ANGIE GRAY KAN RIVAS UPP. Branschavt­alet mellan Konsumentv­erket och Energiföre­tagen riskerar att brytas om SFAB lägger kostnaden för ett nytt fjärrvärme­nät helt på kunderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden