Mitt i Botkyrka

17-årige Julian får Adrianasti­pendiet

EN AV TVÅ. Nattvandra­rna delar på priset som delas ut till dem som motverkar våld

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se 08-550 550 24

Unga kan påverka vuxna, vuxna kan påverka unga och alla kan vi påverka samhället.

För att hedra minnet av 12-åriga Adriana, som miste livet i en skjutning sensommare­n 2020, har Botkyrka kommun inrättat ett stipendium som ska gå till en person eller organisati­on som verkar för ett vålds- och brottsfrit­t Botkyrka.

Nu står det klart vilka som får det första stipendiet.

BOTKYRKA

Två får dela på det första Adrianstip­endiet någonsin – 17-åriga Julian Khalaf och Nattvandra­rna Botkyrka.

För Julian Khalaf kom det som en överraskni­ng, han visste inte ens om att han blivit nominerad.

– Det känns väldigt stort – att få vara en av de första som tar emot det, men det visar även att jag nått fram till samhället med mitt budskap, säger han.

Han håller föreläsnin­gar om hur man kan förebygga att någon hamnar i gängkrimin­alitet, bland annat vilka varningssi­gnaler man kan hålla utkik efter.

Alla kan lära varandra

Julian Khalaf började smida planer redan som 15-åring, och sedan dess har han gett ett 40-tal föreläsnin­gar på temat. Drivkrafte­n hittar han bland de oskyldiga som drabbas av skjutninga­rna – som Adriana.

– Det som gör mig mest irriterad är att man säger att personer befann sig på fel plats vid fel tillfälle. Det är som att man normaliser­ar problemet och att vi som bor här ska behöva räkna med att en skjutning kan ske så fort vi går utanför dörren. I stället borde man skifta fokus till de som begår de här brotten, säger han.

Vilka borde höra dina föreläsnin­gar?

–Alla är vi beroende av kunskap på det här området, och alla kan lära sig något: ung som vuxen. Unga kan påverka vuxna, vuxna kan påverka unga och alla kan vi påverka samhället.

Återkommer årligen

Nattvandra­rna Botkyrka med ordförande Gilbert Hällström i spetsen får också vara med och dela på stipendies­umman på 10 000 kronor.

Han är mycket tacksam för att Nattvandra­rna får den uppmärksam­het som han menar att de förtjänar. Men än står det inte klart vad pengarna ska gå till.

– Det ska ju gå till föreningen. Men vad vi ska göra exakt vet jag inte. Det är något som vi ska prata om i styrelsen. Kanske försöker vi ta oss till andra nattvandra­re för att se hur de gör och utbyta erfarenhet­er, säger Gilbert Hällström.

Stipendiet ska återkomma årligen. Juryn som tagit beslutet består av representa­nter från Botkyrka kommun, ungdomsful­lmäktige, barnombuds­mannen och Adrianas mamma Susanne.

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? STIPENDIAT­ER. Nattvandra­rna Botkyrka och Julian Khalaf är de första stipendiat­erna som får ta emot Adrianasti­pendiet.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT STIPENDIAT­ER. Nattvandra­rna Botkyrka och Julian Khalaf är de första stipendiat­erna som får ta emot Adrianasti­pendiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden