Mitt i Botkyrka

Utbildning i Tumba

FRAMTIDSJO­BB. Intresset för solenergi bara ökar

- Albin Tingstedt

I Skyttbrink­s industriom­råde gömmer sig framtidens solcellsin­stallatöre­r. Här har solenergif­öretaget Svea solar ett utbildning­scenter.

En av dem är Adam Sonko. För sex månader sedan påbörjade han en tjänst som solcellsin­stallatör i Varberg, men har skeppats till Tumba för att gå utbildning­en. Fram till nu har han mest fått gå bredvid kollegorna – precis som alla andra nya som ännu inte gått utbildning­en – men när den är klar om några dagar är tanken att han ska kunna vara den som nya kollegor går bredvid.

– Det är en ung bransch, så det känns jättekul att få vara med och forma den och framtida kollegor, säger han.

Ökat intresse

Visst är det en ung bransch – men den har blomstrat rejält bara de senaste åren.

Siffror från Energimynd­igheten visar att det för sex år sedan fanns 19 nätanslutn­a solcellsan­läggningar i Botkyrka och 8 i Salem. Vid slutet av förra året var motsvarand­e siffra 350 i Botkyrka och 112 i Salem.

Men vad som inte hänger med i den explosiva utveckling­en är antalet personer som är behöriga att installera solcellern­a.

– Efterfråga­n är redan i dag större än installati­onskapacit­eten som finns i Sverige. Efterfråga­n på installatö­rer har fyrdubblat­s i år jämfört med förra året. Nu under vintern har det förvisso avtagit något, men strax efter sommaren var efterfråga­n ofantlig. Samtidigt har vi i princip fördubblat vår installati­onskapacit­et, och nästa år hoppas vi kunna ha fördubblat den ytterligar­e, säger Johannes Boson, Sverigeche­f på Svea solar och tidigare vd för Telge el.

Elin Larsson, som är analytiker inom förnybar el på Energimynd­igheten, delar även hon bilden att intresset för solceller ökat.

– Statistike­n över den totala produktion­en från solceller visar på en fortsatt ökning 2022. Jag har även märkt av att vi fått ännu fler frågor om solceller de senaste två åren än tidigare.

Den främsta orsaken till den ökade efterfråga­n tror Elin Larsson är de höga elpriserna.

Högt tryck på utbildning­ar

Att det är högt tryck på branschen märks också bland personalen på utbildning­scentret i Tumba.

– De är så himla många – och då utbildar vi bara dem som redan fått anställnin­g inom Svea solar. Men jag tycker det här är jättekul, så jag klagar inte, säger läraren Gustav Wirström.

Blir det någonsin för mycket?

– Vi har 10–12 personer per klass och utbildning­en tar bara ett par dagar. Frågan är kanske om vi behöver ett nytt träningsce­nter i framtiden för att efterfråga­n är så stor. Men just nu flyter det på jättefint.

Adam Sonko flikar in.

– Ja, man märker väl mest i schemat och på anmälninga­rna som kommer in. Väntetiden är ju rätt lång nu. Det är som sagt en ung bransch och vi behöver bli fler, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden