Mitt i Botkyrka

Dom: Kommunen hade rätt att stänga ABF:S fritidsgår­dar

Förvaltnin­gsrätten ger Botkyrka rätt

- Albin.tingstedt@mitti.se

Botkyrka kommun hade laglig grund att stänga ABF Botkyrka/salems sju fritidsgår­dar och fritidsklu­bbar i början av året. Det konstatera­r förvaltnin­gsrätten.

BOTKYRKA

Det var i våras som representa­nter från ABF Botkyrka/ Salem drog Botkyrka kommun inför domstol för att bestrida beslutet att stänga ner och ta över ABF:S öppna fritidsver­ksamhet.

Anledninge­n till den plötsliga nedstängni­ngen var, enligt kommunen, att det bland annat fanns dömda i personalen och att utomståend­e vistats i lokalerna vilket skulle kunna vara en fara för barn och unga i verksamhet­en.

Detta slogs också fast av en extern granskning av ett företag anlitat av kommunen.

Går på kommunens inje

Abf-representa­nterna anser att nedstängni­ngen stred mot lagen. Det de vänder sig emot är att beslutet fattats av en enskild person, vice nämndordfö­rande, och inte av hela nämnden.

Förvaltnin­gsrätten är däremot av en annan mening, och går på kommunens linje när de konstatera­r att Botkyrka kommun hade laglig rätt att stänga fritidsgår­darna på det sätt man gjorde i februari.

”Bristernas allvar får därutöver anses ha medfört att ärendet outgrundli­gen måste avgöras. Beslut i frågan har således varit så brådskande att nämndens avgörande inte kunnat avvaktas”, går det att läsa i domen.

”Tråkigt”

– Det är tråkigt att rätten inte höll med oss, men jag hade heller inte jättestora förhoppnin­gar. Överklagan handlade ju om kommunens beslut har kommit lagligt till, inte om det var rätt av kommunen att stänga verksamhet­en, säger Sebastian Flygar som är en av de som överklagat kommunens beslut, tillika ombudsman för ABF Botkyrka/ Salem.

Albin Tingstedt

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? AVGJORT. Förvaltnin­gsrätten konstatera­r att Botkyrka kommun hade laglig rätt att stänga ABF Botkyrka/salems fritidsgår­dar i februari tidigare i år.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN AVGJORT. Förvaltnin­gsrätten konstatera­r att Botkyrka kommun hade laglig rätt att stänga ABF Botkyrka/salems fritidsgår­dar i februari tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden